OSLO: — Du kan se av smilet mitt at jeg er ganske avslappet. Det hadde du ikke sett for to uker siden. Thomas er i stadig bedring. Jeg puster lettere om dagen, sier Tom Nysted. Han sitter i parken utenfor Ullevål sykehus. Bak oss, på sykehuset, ligger sønnen Thomas Nysted. Der har han ligget i nesten en måned. I dag ble han skrevet ut av intensivavdelingen.

— Han er bevisst situasjonen, sier pappa Nysted om hva sønnen har sagt om angrepet.

Dramatisk

Thomas Nysted er en av to soldater som ble hardt skadet under et bakholdsangrep Ghorwmach-distriktet i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan 3. mai i år. Nysted fikk skuddskader i bryst og buk. De to ble hentet av helikopter, og siden operert både i Meymaneh og i Mazar-e Sharif. De ble sendt hjem til Norge i spesialfly og landet 5. mai. Nysted var bevisstløs både da flyet lettet og da det landet i Norge.

— Det er en lang rekke hendelser som har klaffet. Hvis det har vært feil i ett av de leddene, hadde ikke livet stått til å berge, sier Tom Nysted.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Scanpix

Vil tilbake til forsvaret

— Det har vært et vell av følelser. Du blir svært ydmyk i forhold til hvor skjørt livet er, sier Nysted.

— Det er en situasjon du ikke ønsker at andre skal komme i. Jeg håper vi slipper å oppleve det igjen.

- Hva tenkte du da du fikk beskjeden?

— Vår sønn er offiser, ja han er en erfaren offiser. Du er forberedt på at dette kan oppstå. Men når det skjer, er du likevel ikke forberedt på det, sier Nysted.

Han satt på flytoget på vei til Gardermoen da han fikk telefonen fra forsvaret. Hans første reaksjon var å gå og kjøpe billett til Afghanistan.

— Jeg ville ned for å ordne opp for sønnen min, sier Nysted.

— Da jeg forstod at det ikke var så lett å komme seg til Afghanistan, skjønte jeg at her var det noen andre som ivaretok ham. Vi har hatt veldig ryddig kontakt med forsvaret, sier han.

Ønsker seg tilbake

Nysted forteller at foreldrene har hatt god kontakt med sønnen mens han var i Afghanistan. Sønnen var ute for fjerde gang. Han var på sin siste tur før han skulle dra hjem, da han ble såret.

— Vi har et realistisk forhold til at han har vært i Afghanistan. Som foreldre har vi en åpen dialog med vår sønn. Vi har hatt åpne og ærlige samtaler.

- Frarådet dere ham å dra?

— Som foreldre må du føle på hva som er viktig. For vår sønn var det viktig å gjøre en karriere i forsvaret. Det har vært hans ønske, og det har vi stilt oss bak. Han har allerede vært veldig klar på at han ønsker å dra tilbake.

- Hva tenker du om det?

— Jeg vil ikke spekulere i hvordan fremtiden hans blir. Men vi vil bakke han opp så godt vi kan, sier Nysted, som skal tilbake på jobb igjen mandag.

Generalinspektør for hæren, Per Sverre Opedal, ønsker Thomas Nysted tilbake så fort som mulig.

— Vårt mål er å få han tilbake til kompisene. Den beste måten å behandle traumene på, er å komme tilbake i samme situasjon som du var. Vi skal ivareta ham og gjøre det vi kan for ham, sier Opedal.