AGDER: Tidligere denne uken ble to 15-åringer pågrepet og siktet for fire ran, deriblant ranet av Sparebanken Pluss i Rona i Kristiansand.

Ifølge VG Nett registrerer etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, Geir Hansen, med stor bekymring at det har dannet seg et ransmiljø i kristiansandsområdet, som består av ungdommer i alderen 14 til 16 år.

Negativ trend

Hansen frykter dette er en trend som kan fortsette.

– Vi opplever mye kriminalitet blant ungdom for tiden, og kriminaliteten blir stadig mer alvorlig. De raner folk, bensinstasjoner og banker. Og de bruker våpen. Det er klart dette er bekymrende, sier etterforskningslederen til VG Nett.

Han peker også på at flere i dette miljøet tilhører barnevernsinstitusjoner i Kristiansand.

– I tillegg til å være unge, har de også til felles at de går inn og ut av ungdomsinstitusjoner. Det setter en stopper for deres utvikling og øker sjansen for at de begår nye kriminelle handlinger, legger han til.

– Alvorlig at ungdom står bak

Forsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, mener ransmiljøet på Agder er unikt. Hun mener ungdommen allerede befinner seg på toppen av en såkalt «ransstige».

Ofte starter unge ranere med å stjele fra eldre damer eller personer som er fysisk mindre enn dem. De bruker heller ikke våpen. Senere går ranerne over til å rane kiosker og bensinstasjoner, deretter står butikker for tur.

Det siste trinnet på «ransstigen» er dermed bankran.

– Normalt er det profesjonelle ransutøvere som står bak bankran, og derfor er det veldig alvorlig at det er ungdom som står bak ranene i Agder-distriktet, sier Bjørnebekk til VG Nett.

Motiveres av medieomtale

Fungerende leder av barnevernet i Kristiansand Monica Brunner sier til NRK at ungdommene motiveres av medieomtale.

– En av forklaringene kan være den oppmerksomheten ungdommene får gjennom media. Det å lese om seg selv kort tid etter et ran eller andre kriminelle handlinger kan være en motivasjonsfaktor, sier hun.

Brunner sier ungdommene kan ha fått lite oppmerksomhet tidligere i livet og at de nå får oppmerksomhet gjennom kriminelle handlinger.