— Dette er jo helt meningsløst. Tankene mine går nå til Paul (regissør Paul Magnus Lundø red anm.) og de andre i teamet, sier en sterkt preget Frank «Tønes» Tønnesen til Aftenbladet. Han fikk melding om ulykken sent søndag kveld.

Tre personer fra filmcrewet til den norske storfilmen Skumringslandet ble søndag skylt på sjøen. To er fortsatt savnet. De to er 25 og 27 år gamle. Den ene kommer fra Oslo den andre er fra Kvinesdal.

Tønnesen - som selv kommer fra Sokndal - står på rollelisten til storfilmen sammen med blant andre Sverre Anker Ousdal, Espen Hana, Kim Bodnia og Jørgen Langhelle.

Tønnesen var ferdig med sin rolle i filmen og etter det han forstod skulle innspillingen avsluttes denne uken.

Hovedredningssentralen har rykket ut med Sea King-helikopteret til Eigersund.

De siste bildene

Skuespiller Sverre Anker Ousdal fikk først høre om ulykken da media tok kontakt søndag kveld.

— Dette er bare forferdelig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier han til Stavanger Aftenblad.

Ousdal har spilt munk i spillefilmen. Han var en uke i innspilling på Utstein kloster tidligere i høst. I forrige uke var inn tilbake igjen for å foreta de siste restinnspillingene.

— Etter det jeg vet skulle denne filmen være helt ferdig i begynnelsen av desember. De har nok benyttet anledningen nå til å få noen siste dramatisk bilder, sier han. Ousdal har foreløpig ikke vært i kontakt med de andre i teamet.

— Jeg fikk melding for bare kort tid siden. Det har ikke sunket skikkelig inn ennå, sier han.

— De var ute for å sikre fantastiske naturbilder til filmen. Dette er bare kjempetragisk, sier skuespiller Jørgen Langhelle til Dagbladet.

— Et filmcrew blir jo som en familie. Nå får hele crewet krisehjelp i Sokndal, jeg vet ikke hvordan de har det, sier Langhelle.

Får hjelp av kriseteam

Doktorgården i Hauge sentrum ble i søndag kveld brukt til samlingssted for kriseteamet i Sokndal kommune.

— Her i doktorgården er det samlet rundt 15 personer som var sentrale i innspillingen, sier lensmann Sven Ø. Hegrestad.

Han forteller at det går bra, men at stemningen er svært trykket hos folkene som er samlet til samtaler med kriseteamet. Det er stort sett utenbygds folk som er til stede og blir tatt hånd om.

— Dette er folk som har stått hverandre nær i forbindelse med innspillingen, forteller han.

Fantasy-film

«Skumringslandet» er et norsk spillefilm-prosjekt i fantasy-sjangeren. Handlingen er lagt til 1349 da ikke bare Svartedauen, men også troll herjet landet stård et å lese på filmens nettside. Paul Magnus Lundø debuterer som spillefilmregissør med filmen.

Søket etter de to savnede ble avsluttet i halv syvtiden søndag kveld.

Politioverbetjent Jan Ove Lunde ved Dalane politidistrikt bekrefter at to personer fortsatt er savnet søndag kveld. De pårørende er varslet.

Den ene av de tre som ble tatt av kjempebølgen - en fotograf- klarte å komme seg til land selv.

Han har forklart til poitiet at alle tre ble tatt av den samme bølgen. Fotografen ble skylt tilbake igjen og klarte å klore seg fast mens han så de to andre bli skylt på havet.

Sterkt preget

Han er sterkt preget av ulykken og får nå hjelp av kriseteam.

Etter at fotografen hadde kommet seg på land klarte han å stanse en person som igjen varslet politiet.

Redningsmannskaper har hele søndag søkt etter de to savnede, men storm og høye bølger har gjort arbeidet svært vanskelig.

— Forholdene ble værre og værre utover dagen. Sjøen kokte og det var livsfarlig for redningsmannskaper å oppholde seg nær sjøkanten. Vi følte oss maktesløse der vi stod, sier Lunde.

Politiet planlegger å fortsette søket i morgen tidlig. Da er det ventet bedre vær.