VENNESLA: – Du blir rett og slett skjelven og utrygg, sier Emma Martinovic til Fædrelandsvennen.

Hatmeldingene har kommet i Vennesla-jentas innboks på nettsamfunnet Facebook. Med fullt navn skriver en mann til Martinovic:

«Det er deres egen feil at folk døde på Utøya. Sånn går det når Arbeiderpartiet styrer landet.»

Dette er en annen melding, også den fra en navngitt avsender:

«Om du visste hva jeg visste om 22. juli, så ville du ha skutt deg selv»

– Når hetsen kommer helt personlig i meldinger som er rettet mot meg, merker jeg at jeg begynner å bli litt panisk – og du er ganske panisk fra før, sier Martinovic.

En av meldingene som har tikket inn til Martinovic på Facebook.

18-åringen ble i høst valgt inn i Vennesla kommunestyre og er leder av Vest-Agder AUF. På Utøya 22. juli overlevde hun massakren ved å legge på svøm. I vannet ble hun truffet i armen av en av gjerningsmannens kuler.

Flere får hatbrev

Martinovic skriver om tiden etter på sin egen blogg, som følges av mange mennesker. Her får hun stadig oppmuntringer og ros for å fortelle om sine opplevelser. Hatmeldingene har kommet via Facebook.

Hun sier det kan virke som avsenderne bruker falske Facebook-profiler og dermed skjuler den egentlige identiteten sin.

I Aftenposten tirsdag fortalte Utøya-overlevende Per Anders Torvik Langerød (26) fra Arendal om et anonymt hatbrev han har mottatt. I brevet blir han kalt «landssviker». Også AUF-leder Eskil Pedersen har opplevd å bli sjikanert.

– Det er fryktelig at det finnes mennesker i Norge som kan skrive at vi nærmest kan takke oss selv etter det som skjedde 22. juli – eller sende personsjikane til meg og andre AUF-ere, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

– Hva bør de som får slike meldinger gjøre?

– Jeg forstår veldig godt at det kan gjøre vondt. Husk at man ikke trenger å lese alt eller svare på ekstreme synspunkt. Ting man oppfatter som grovt sjikanerende eller som en trussel oppfordrer jeg til å sende til politiet, sier Pedersen.

Emma Martinovic har selv snakket med andre overlevende AUF-ere som er blitt hetset og sjikanert etter Utøya. Flere har fått meldinger fra samme avsender som hun har. Meldingene er nå rapportert til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Det er Oslo politidistrikt som har ansvar for terroretterforskningen etter 22. juli. Informasjonsrådgiver Roar Hanssen sier de er kjent med to tilfeller av hatbrev til AUF-ere. Ingen av disse er anmeldt.

– Vi kan ikke utelukke at det dukker opp flere saker når vi har gått gjennom alle avhørene med dem som var på Utøya, sier Hanssen.

Kommer jevnlig

Den foreløpig siste hatmeldingen til Emma Martinovic havnet i innboksen hennes for par uker siden. At det ikke ser ut til å stoppe, er en ekstra påkjenning.

– Hvis det kun hadde kommet rett etter Utøya, så hadde det kanskje gått litt inn det ene øret og ut det andre. Men når hetsen kommer tre måneder etterpå, påvirker det deg på et annet vis, sier Martinovic.

– Det går inn på meg. Jeg prøver å berolige meg med at folk gjør dette for å provosere, eller for å skremme. Men når du allerede er utrygg, legger dette enda større trykk på frykten, sier hun.

– Hva slags folk tror du det er som gjør dette?

– Jeg vet ikke lenger hva slags folk som finnes der ute. Jeg vet ikke om noen faktisk er fasinert av gjerningsmannen – eller bare er fasinert av å terge oss, om det er menn eller kvinner, nordmenn. Jeg vet ikke, sier Emma Martinovic.