KRISTIANSAND: – Jeg har kun ønsket å legge det som har skjedd bak meg, ikke minst for å skjerme partiet og meg selv. Lenge lå det an til at Skumsvoll ville erkjenne og ta ansvar. Når det ikke skjer, er jeg nødt til å gå hele veien. Jeg fryses ut av partiet – og hele saken er blitt en enorm belastning. Nå har jeg bare ett å gjøre: Kjempe for å bli trodd, slik at jeg kan reise meg og få tilbake helsen min og verdigheten min.

— Det er ikke noe glede i å stå fram med dette og gå til politiet, men jeg må. Det er ikke jeg som har gjort noe galt, sier Beate Helland.

Vi treffer henne hjemme på Hånes. I går var hun på Randesund politistasjon og levert inn anmeldelse mot Henning Skumsvoll for voldtekt og sextrakassering. Ifølge etterforskningsleder Jan Nesland skal politiet nå bruke noe tid på å gjennomgå de tre forholdene Skumsvoll beskyldes for og dokumentasjonen som er oversendt. Deretter vil politiet avgjøre om saken skal etterforskes.

- Påstandene er grunnløse. Jeg synes det er spesielt at mitt navn trekkes fram. Dømmes jeg, kan dere henge meg ut med navn. Men jeg har ikke har gjort noe galt. Utover dette får dere snakke med min advokat Andreas Bjørn Salvesen, sier Henning Skumsvoll til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen kjenner til at Skumsvoll i flere e-poster, som er vedlagt anmeldelsen, har beklaget sin oppførsel overfor Beate Helland. I disse e-postene karakteriserer han sin egen oppførsel som skammelig og dårlig, og gir en uforbeholden unnskyldning, samt løfter om at det ikke skal skje igjen.

Tre hendelser

Første hendelse som Helland beskriver i sin anmeldelse skjer 22. november 2008 på et valgkampstrategimøte på Farsund Fjordhotell. Skumsvoll er andrekandidat til stortingsvalget, Beate Helland er valgkampleder.

Neste hendelse skjer 9. mai 2009 ifølge anmeldelsen og e-poster fra begge involverte – også denne gangen på Farsund Fjordhotell under et valgkampkurs. Denne gangen sier Helland kraftig ifra og tre dager etterpå mottar Helland e-posten hvor Skumsvoll selv erkjenner at han oppførte seg skammelig og lover at det aldri skal skje igjen. Beate Helland svarer at hvis det ikke gjentar seg, skal alt være ok mellom dem.

Men så er det landsmøte 23. mai 2009. Og ifølge anmeldelsen kommer Skumsvoll under gallamiddagen og setter seg tett ved Beate Helland, og hun opplever nye sex-tilnærmelser.

- Da gikk jeg og la meg. Den fine festen var helt ødelagt. Jeg gråt. For meg ble dette den verste opplevelsen, jeg følte meg ekstremt tråkket på. Det opplevdes så nedverdigende og ødeleggende, forteller Beate Helland.

Michaelsen-støtte

Hun skrev en ny e-post hvor hun sier hun fortsatt kan legge ting bak seg, men da må Skumsvoll endre oppførsel. Det viktigste for henne er endret oppførsel. E-posten sendes også til fylkesleder og stortingsrepresentant Åse Michaelsen. På nytt lover Skumsvoll å forholde seg til det Helland skriver.

Michaelsen sendte støtte-e-post tilbake:

«Nå synes jeg du har vært flink til å sette strek. Ved å informere har du gjort det umulig for Henning å trakassere videre, for da er alle vi andre der og backer deg opp. Du har gjort jobben din! Klem fra Åse».

Nå sier Åse Michaelsen dette:

— Jeg har ingen kommentarer til anmeldelsen. Jeg står for alt jeg skrev i den e-posten, men trodde ærlig talt at de som to voksne mennesker hadde greid å skvære opp for lenge siden. Utover det har jeg ikke noe å si.

Beate Helland har også i eget brev orientert Fremskrittspartiet sentralt. I brevet til fylkesleder Tor S. Utsogn og daværende generalsekretær Erland Vestli fra 2. april i fjor gir hun en detaljert beskrivelse av de tre hendelsene.

Siden 2009 har det vært gjentatte forsøk på å ordne opp, men da Birkedal-saken blusset opp 21. mars i år, kom alt opp på nytt hos Beate Helland

Skuffet over Frp

— Det har vært mye fra 2009 til 2011. Etter hvert forsto jeg at Skumsvoll egentlig ikke erkjente skyld, han bare beklaget for å bli ferdig. Deretter opplevde jeg i nominasjonskampen i Kristiansand i 2010 at noen hadde tipset eller informert nominasjonskomiteen om at jeg hadde en konflikt med partiet. Det var forferdelig guffent, akkurat som jeg var problemet, og jeg ble mer og mer fryst ut. Bortsett fra Tor Utsogn, er det nesten ingen som snakker til meg i partiet. Jeg fikk større og større helseproblemer.

- Dessuten opplevde jeg ingen støtte sentralt. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne anmelde, men ingen støtte eller oppfølging. Jeg hørte om møter de hadde om saken, men fikk aldri beskjed, referat eller mulighet til å forklare med. Tvert imot fikk jeg følelsen av at jeg var problemet – siden jeg ikke la saken død, sier Helland

Siden mars har saken vært advokatmat. Ståle Myhre har representert Beate Helland og Andreas Bjørn Salvesen har representert Skumsvoll. Beate Helland har hatt flere forslag til overenskomster, og Skumsvoll aksepterte på et tidspunkt å betale erstatning for tort og svie på 62.500 kroner. De to holdt også på å bli enige om et forlik, uten hjelp av advokatene.

— Jeg trenger som menneske og kvinne å få plassert ansvaret, og jeg skulle ønske vi hadde kommet fram til en avtale i minnelighet. Da Skumsvolls side til slutt kom med krav jeg ikke kunne godta, valgte jeg anmeldelse, sier Helland.

Krevde absolutt taushet

Advokat Salvesen og Skumsvoll krevde at Beate Helland måtte tilbakebetale erstatningen hvis saken noen gang ble fanget av medias eller andres interesse, og hvis hun kommentere saken.

— Da skjønte jeg endelig at jeg skulle bestikkes til å tie, ikke få oppreisning og erkjennelse. Det kan jeg ikke gå med på. Jeg må ha en erkjennelse, for å kunne reise meg som menneske igjen. Jeg vil plassere ansvaret – og bare det, sier Beate Helland.

Hun har også anmeldt Skumsvoll for mulig forsøk på bestikkelse for å dekke over et straffbart forhold.