KRISTIANSAND: I minst 83 kilometer i timen passerte bilen til mandalsmannen den automatiske trafikk-kontrollen i Flekkerøytunellen lørdag 2. april. I tillegg til føreren er det også avbildet en passasjer, men bildet av passasjeren er i tråd med regelverket sladdet.

Politiet tok kontakt med bileieren, men han returnerte brevet med beskjed om at han ikke visste hvor Flekkerøytunellen var. Han ville av den grunn ikke vedta noe forenklet forelegg.

Rutinemessig ble mannen ilagt et ordinært forelegg, som registreres i strafferegisteret. Også dette returnerte han politiet og nektet å vedta. Årsaken var at han var uskyldig, at ATK-anlegget neppe var kalibrert og at han ikke visste hvor Flekkertunellen lå.

Fillesak

62-åringen ble deretter innkalt til avhør på Mandal politistasjon. Han ble fotografert, men nektet å avgi forklaring. Dermed endte det han kalte for «fillesaken» i Kristiansand tingrett onsdag formiddag. Der møtte politifullmektig Jørgen Henriksen på vegne av påtalemyndigheten. Dommerfullmektig Lars Faye Ree administrerte retten. Tiltalte møtte uten forsvarer.

Den tiltalte er uføretrygdet med 20.000 kroner i trygd per måned, og med en realformue på fem millioner.

– Var du i Flekkerøytunellen 2. april i år?, ville dommeren vite.

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Det virker noe søkt at jeg har vært der.

– Men det er din bil som er avbildet på ATK?

– Ja.

– Lånte du bilen vekk denne aktuelle dagen?

– Det er ikke bare meg som kjører den bilen.

Nektet å svare

Aktor ville vite hvem han pleide å låne bilen bort til og som eventuelt kunne ha vært sjåfør den aktuelle dagen.

– Det vil jeg ikke svare på.

– Hvorfor ba du under møtet med politiet i Mandal om at det ble reist ordinær straffesak mot deg hvis du ikke var sjåfør den aktuelle dagen?

– Nei, der må nok politiet ha misforstått meg. Jeg er tross alt 62 år også, så jeg husker heller ikke gå godt, fortalte tiltalte som for øvrig er småbarnspappa.

– Men hvorfor ville du ikke avgi forklaring til politiet?

– Nei, det er fordi han som sitter der oppe (dommeren) skal finne ut at politiet ikke har noen bevis mot meg og fordi retten skal frifinne meg. Dere må jo se på bildene at det ikke er meg som kjører bilen, sa 62-åringen på spørsmål fra aktor.

Tiltalte er sjåføren

Politifullmektig Henriksen la fram bilder for retten, og var i sin prosedyre ikke særlig tvil om hvem som hadde kjørt bilen. Han ba retten legge merke til alle likhetstrekkene mellom bildet fra ATK og bildet tatt av politiet. – Vi ser en eldre herremann med samme kroppsbygning som tiltalte, med god gjenkjennelsesverdi i forhold til neste— og øyeparti, sa Henriksen, som stilte seg undrende til den tiltaltes manglende vilje til å bidra til oppklaring av saken ved å nekte å svare på spørsmål, og nekte å oppgi hvem som i tilfelle skulle ha kjørt bilen.

– Han har hele tiden oppført seg på en måte der han helt klart fremstår som skyldig, sa Henriksen. – Dette er som tiltalte selv sa en «fillesak». Men det er viktig for retten at de som blir tatt i ATK-kontroller skal vite at det ikke lønner seg med noen form for uthalingstaktikk. Ingen skal slippe rimeligere unna enn andre for samme forseelse, sa Henriksen, som ba retten fastsette boten til 3200 kroner. – I tillegg har denne saken skapt unødvendig arbeid for mange, og han bør derfor også betale saksomkostninger etter rettens skjønn, fremholdt aktor.

Ba om frifinnelse

Den tiltalte fikk til slutt ordet til prosedyre.

– Det går klart fram av bildene at det ikke er meg som kjører bilen. Mer har jeg ikke å si.

Dommer Ree: – Da er din påstand at du frifinnes?

– Ja

– Og så kan vi vel da kanskje gjøre som i andre saker, at du subsidiært blir bedt om å bli ansett på mildeste måte?

– Ja. Det er ok.