SØGNE: Legene på Sørlandet sykehus ønsket å sette ham på en cellegiftkur, noe Usken, som har fått påvist uhelbredelig kreft, var innstilt på. Inntil han hørte en mirakelhistorie om en kvinne fra Kristiansand, som hadde reist til et sykehus i Libanon og blitt kurert for kreft.

Per Jan Usken (51). Foto: Lars Hoen. Foto: Lars Hoen

Hørte mirakelhistorie

– Da vi snakket med henne trodde vi knapt våre egne ører. Hun hadde ett råd: Dropp cellegiften og reis til Libanon og bli frisk. I tillegg var en bekjent til behandling ved Bitar Hospital på den tiden, og vi fikk beskjed om at hun hadde hatt en 20 prosent forbedring etter én ukes behandling sier Usken.Usken og flere andre kreftpasienter fra Sørlandet reiste til Beirut i november.

– Verken jeg eller Per Jan er særlig naive mennesker, og vi var litt skeptiske til opplegget i starten. Men når du ser døden i hvitøyet og hører mirakelhistorier, så er det menneskelig å søke de muligheter som finnes, forteller Uskens forlovede, Lajla Elefskaas.

Radikal forbedring

På sykehuset i Beirut ble Usken satt på intravenøs behandling med et kunstig fremstilt kolesterol. Etter elleve dagers behandling fikk 51-åringen gladmeldingen: Legen så en 50 prosent forbedring av lungekreften.

– Jeg kunne ikke tro mine egne ører. Plutselig kom de andre norske pasientene, én etter én, med samme beskjed. Noen hadde opp til 70 prosent forbedring, forklarer Usken.

Kontrabeskjed i Norge

Tre uker senere og 220.000 kroner fattigere ble Usken CT-undersøkt på Sørlandet sykehus. Undersøkelsene viste at kreften var verre enn før.

– Det er som å møte veggen to ganger. En helt ubeskrivelig vond opplevelse, sier Usken.