KRISTIANSAND: 40-åringen sto opprinnelig tiltalt for en rekke drapstrusler og omfattende vold mot 28-åringen da han møtte i Kristiansand tingrett i forrige uke. Ifølge tiltalen skulle mannen ha slått firebarnsfaren en rekke ganger både i hodet og på kroppen.

Retten trodde imidlertid ikke på forklaringene til køsnikeren og la 40-åringens forklaring til grunn.

Frifunnet for drapstrusler og slag

Retten påpekte at 28-åringens forklaring i retten og i avhør er forskjellige. Verken legerapporten eller funn på stedet underbygget påstandene om at det var utøvd grov vold. 40-åringen ble dermed frifunnet både for å ha framsatt drapstrusler samt beskyldningene om slag.— Retten har stilt spørsmål NNs forklaring på en rekke punkter, og retten finner det vanskelig å basere en domfellelse på NNs forklaring alene, skriver retten.

Retten kom imidlertid fram til at mannen måtte dømmes for legemsfornærmelse mot 28-åringen. Dommen endte opp på 18 dagers betinget fengsel som innebærer at fengselsstraffen sones i frihet dersom domfelte ikke begår nye straffbare handlinger i løpet av to år.

- Gått for langt

I retten innrømmet søgnemannen at han hadde knust vinduet på 28-åringens bil, dratt ham ut av bilen, dyttet rundt på ham samt å ha presset knoken inn i en nerve i magen for å sette ham ut av spill. 40-åringen hevdet han hadde foretatt en privat pågripelse for å hindre at 28-åringen skulle unnslippe straffeansvar.

— Tiltalte har gått lengre enn det som var nødvendig... ...Situasjonen tillot ikke bruk av vold eller skadeverk. Det var snakk om en påkjørsel med begrenset skadeomfang (25.000 kr.), skriver retten.

Dommerne mener mannen burde nøyd seg med å få bekreftelse på 28-åringens identitet og deretter ha bedt om politiets bistand. Retten mente heller ikke at mannen kunne fritas for straff fordi han ble provosert.

Basketak i morgenrushet

Det var 14. mai i år at trafikken tettet seg til på E 39 mellom Søgne og Kristiansand. Ved Fidjane kjørte 28-åringen i kollektivfeltet og la seg etter hvert inn foran den tiltalte 40-åringen.

Da han la seg inn i venstrefelt bulket han inn i bilen til søgnemannen. Han ga ikke tegn til å stoppe. 40-åringen gikk da fram til 28-åringens bil og ba ham vente til han hadde hentet skademelding. 28-åringen stakk av, svingte inn på en Shell-stasjon og smatt inn i køen lenger framme.40-åringen la seg på hjul etter firebarnsfaren og innhentet ham etter kort tid. Da søgnemannen på nytt ba 28-åringen komme ut for å skrive skademelding nektet han dette. Søgnemannen knuste da ruta på bilen og dro 28-åringen ut etter jakkekragen.

Vitne med psykiske problemer

Et vitne hevdet at han så at 40-åringen slo køsnikeren flere ganger. I retten gikk han imidlertid tilbake på opplysningene og hadde ingen god forklaring på hvorfor han hadde uttalt seg annerledes i avhør. Han opplyste imidlertid at han hadde psykiske problemer i den aktuelle perioden. Retten mente dermed vitnes forklaring hadde null verdi.

Selv om retten mener 40-åringen overreagerte er det tatt hensyn til at han må ha følt seg sterkt provosert.

I skjerpende retning mente retten det var viktig å reagere strengt mot uønsket privat rettshåndhevelse. I tillegg understrekte retten at hendelsen skjedde på en svært trafikkert vei i rushtiden.