KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen lørdag åpnet direktør Jan-Roger Olsen for første gang for å vurdere en utredning av ett nytt, felles sykehus på Sørlandet. Dette har vakt oppsikt i hele landsdelen, og i dag skal Olsen fortelle styret om begrunnelse og prosess.

"Hvis vi også skal se på alternativet med ett sykehus, så står vi foran et meget omfattende og krevende utredningsarbeid. Ett sykehus ville antagelig være den største samfunnsmessige omveltningen på Sørlandet i dette århundret, med betydelige ringvirkninger for bosettingsmønster, trafikk, og næringsliv", står det i redegjørelsen direktøren skal framføre for styret i dag.Han vil ha styrets råd om hva han skal gjøre. I redegjørelsen gjør han det klart at det var på direkte spørsmål fra Fædrelandsvennen at han åpnet for å vurdere en utredning. Dersom styret er enig, satser direktøren på å ha klar en konklusjon i løpet av 2014. Fædrelandsvennen er til stede på dagens styremøte i SSHF, som begynner klokken 9.15.

Må legge ned i Arendal

Direktøren og styreleder Peder Olsen har tidligere vært kategoriske på at det er urealistisk med noe nytt sykehus på Sørlandet på denne siden av 2030. Men til Fædrelandsvennen lørdag medga direktøren at tinge har endret seg.— Innspill fra både sentrale ansatte og politikere gjør at jeg vurderer å åpne for å utrede vi skal bygge ett nytt sykehus som alternativ til dagens struktur, sa Olsen.

Dersom konklusjonen blir at man skal bygge ett nytt sykehus, må det legges i Lillesand eller Kristiansand. Årsaken til det er ganske enkelt reiseavstander for både ansatte og pasienter. Dermed vil sykehuset i Arendal bli lagt ned, bortsett fra akuttmottak og andre mindre funksjoner.

Kreftrobot-gave

Tirsdag ble det kjent at O.G. Ottersland AS ønsker å donere 25 millioner kroner til en kreftrobot til Sørlandet sykehus. Betingelsen for gaven er at den plasseres i Arendal.Sykehusdirektøren svarte at han gjerne vil ha roboten, men ikke kunne gå med på betingelsene til Ottersland.

— Som sykehusdirektør kan jeg ikke innestå for gaver det knyttes geografiske forpliktelser til. Gaver må gis innenfor de medisinskfaglige og strategiske beslutninger som sykehuset selv utformer. I dette tilfellet dreier det seg om urologi. Prostata og nyrekreft har vi besluttet å legge til Kristiansand, i tett tilknytning til de onkologiske og patologiske miljøene, sa sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

Kan bli utsatt

Under dagens styremøte skal Olsen orientere styret om at ledelsen har besluttet å legge all behandling av prostatakreft og nyrekreft til Kristiansand.

Styremedlem Eyolf Bakke (Frp) sier tilNRK at tilbudet om kreftroboten kan medføre at styret vil vurdere flyttingen på nytt.

– Det kan bli en mulighet. Styret kan ta opp alle saker. Da vil det i realiteten bli en utsettelse, sier Bakke til NRK.