KRISTIANSAND: — Dette kommer på toppen av en drift som allerede er blant de meste effektive i Norge, sier administrerende direktør Jan-Roger Olsen.

Han og økonomidirektør Per Qvarnstrøm har allerede gitt beskjed til klinikksjefene ved sykehuset om at det må effektiviseres ytterligere neste år, etter mange år med nedskjæringer og effektivisering. Sykehuset hadde allerede i arbeidet med økonomisk langtidsplan lagt opp til stram drift, men må nå stramme ytterligere til.

Ikke saldert

— Vi har ikke funnet dekning for 30 millioner kroner, og legger derfor fram et budsjettforslag for sykehusstyret torsdag som ikke er saldert, sier Qvarnstrøm.

I saksfremlegget påpeker de to toppsjefene at det i 2013, i tillegg til disse 30 millioner kronene, er risiko for utgiftsøkninger på mellom 40 og 70 millioner kroner, som det ikke er avsatt penger til. I år har sykehuset hatt en sunn drift, og regner med et overskudd på mellom 80 og 90 millioner kroner.

Neste år er målet å få til et overskudd på 104 millioner kroner.

Det er i løpet av de siste tre-fire ukene at direktørene har fått en rekke økonomiske bomber i fanget. Blant annet har betalingstakstene for pasientbehandling endret seg, og sykehuset får ikke full kompensasjon for lønnsoppgjøret. Dette er forhold sykehuset ikke har styring med. Men bare betalingstakstene vil utgjøre rundt 30 millioner kroner.

Overskridelser

I tillegg er det millionoverskridelser ved en rekke avdelinger på sykehuset, blant annet ved kirurgisk klinikk.

— Sett under ett kan en antyde en risiko i størrelsesorden 70-100 millioner kroner i disse postene, noe det er begrensede muligheter til å løse i budsjettet uten at dette vil gå utover investeringsevnen eller pasienttilbudet, skriver Olsen i budsjettforslaget.

Sykehuset er helt avhengig av å kunne gjøre store investeringer i både bygninger og utstyr som er utdatert og utslitt. Dersom ikke direktøren klarer å skape et overskudd, vil sykehuset ikke ha råd til å ta opp lån til investeringer.

— Jeg ser ingen dramatikk i dette. Jeg er sikker på at vi skal få det til utover året, sier Olsen.

Overfor styret legger han imidlertid ikke skjul på at 2013 kommer til å bli et langt tøffere år for sykehuset enn 2012. ## Til kommunene

Han peker blant annet på at sykehuset vil forsøke å overføre oppgaver til kommunene på Agder, oppgaver som samhandlingsreformen legger opp til at sykehuset ikke skal ha i framtiden. Sykehuset skal nemlig spesialisere seg mer, mens kommunene skal gjøre de enklere pleie- og omsorgsoppgavene, samt rehabilitering.

— Hvordan vil det bli for pasienter og ansatte at det skal gjennomføres ytterligere nedskjæringer ved et sykehus mange mener allerede er skåret til beinet?

— Det finnes alltid løsninger. Det finnes alltid nye måter og bedre måter å gjøre ting på, sier Olsen.