KRISTIANSAND: — Gjennom bedriftens egne kontroller har vi oppdaget listeriabakterier i noen av produktene våre. Disse bakteriene finnes til vanlig i jord, luft og vann, men de skal ikke i mat. Nå leter vi etter årsaken, forteller Øyvind Svendsen, eier av Maxi Catering, som lager Gorine salater.

Listeria kan være farlig for gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Dette er salatene som tilbakekalles:

  • Gorine Rekesalat 200g med holdbarhetsdato 18.09.2012 til 05.10.2012

  • Gorine Eggesalat med Reker 200g med holdbarhetsdato 18.09.2012 til 05.10.2012

  • Gorine Crabstick salat 200g med holdbarhetsdato 18.09.2012 til 05.10.2012

  • Gorine Krepsesalat med holdbarhetsdato fra 18.09.2012 til 05.10.2012

Salatene skal være solgt i begge Agder-fylkene, opplyser firmaet.

— Det er ikke påvist noe i de andre prøvene, men vi ønsker at forbruker skal være på den sikre siden og vi går derfor ut med denne tilbaketrekkingen, opplyser Svendsen i en pressemelding.

Maxi Catering samarbeider med Mattilsynet for å ordne opp i problemet. Seniorinspektør Karin Lillebostad i Mattilsynets distriktskontor i Vest-Agder, sier det er vanskelig å si hvor alvorlig funnet er.

— Vanlig folk vil i de aller fleste tilfeller ikke bli syke av listeria. Men barn, eldre og gravide kan bli syke. Bakterien kan føre til abort hos gravide. For andre kan symptomene variere. Noen kan få magesymptomer. Men listeria kan også forårsake hjernehinnebetennelse. I verste fall kan folk dø, sier Lillebostad.

Hun anbefaler folk som har spist noen av salatene og føler seg syke å ta kontakt med sin fastlege.

De andre trygge

Svendsen i kristiansandsfirmaet Maxi Catering garanterer at skalldyrsalatene som blir kjørt ut nå er trygge å spise.

— Vi tester alt som blir kjørt ut fra bedriften nå, og samarbeider med Mattilsynet for å finne årsaken. Vi gjør alt i vår makt for å ordne opp, sier Svendsen til Fædrelandsvennen.

Lillebostad i Mattilsynet bekrefter at bedriften har gjort alt riktig. Men årsaken kan være vanskelig å finne.

— Listeria er en veldig vanskelig bakterie å hanskes med. Den kan plutselig lage en stamme i en fabrikk og blomstre opp med jevne mellomrom. Dette skyldes absolutt ikke urenslighet, men rett og slett at dette er en vanskelig bakterie. Derfor har produksjonsbedrifter som denne krav om interne kontroller. De har fungert i dette tilfellet, sier Lillebostad.

Over 2000

Maxi Catering har laget skalldyrsalater siden 2000. Dette er første gang listeria blir oppdaget i noen av produktene. Svendsen jobber nå med å få oversikt over hvor mange salater som må kastes.

— Vi har så langt estimert at ca 1400 bokser med rekesalat og 800 bokser med eggesalat må tilbakekalles. Vi har ikke helt oversikt over hvor mange crabsticks-salater det gjelder ennå, sier Svendsen.

- Kast dem

Svendsen beklager ulempen dette fører til for forbrukerne.

— Hvis noen har disse produktene i kjøleskapet, er det viktig at de kaster det eller leverer produktet tilbake til butikken, sier Svendsen.