SIRDAL: Lastebilsjåføren fra Sandnes var mandag på vei til Ådneram øverst i Sirdal for å levere melkeprodukter, da alt plutselig ble hvitt rundt ham.

— Det blåste forferdelig. Derfor kjørte jeg ganske sent. Da jeg kikket oppover fjellsiden, så jeg raset komme. Jeg stoppet for å komme meg unna. Men da jeg begynte å rygge, kom enda et ras bak meg. Da kom jeg ingen vei, forteller Rune Årstad Gramstad til fvn.no.

Traff siden på lastebilen

Få sekunder etter kom et tredje snøras.

- Det siste raset traff rett i siden på lastebilen min, sier sjåføren.

To timer ble han stående innesperret før brøytemannskapet hadde fått ryddet fylkesveien. På den ene siden av veien hadde han Ortevatnet, på den andre siden var det fare for at nye ras skulle komme ned den bratte fjellskråningen.

FIKK HJELP: Både traktorer, hjullastere og brøytebiler kom sjåføren til unnsetning. (Foto: Rune Årstad Gramstad) Foto: Rune Årstad Gramstad

— Det var litt skummelt, medgir 32-åringen. - Jeg tenkte at jeg måtte prøve å komme meg ut. Men da det raste bak meg også, tenkte jeg at nå sitter jeg fint i det. Jeg våget ikke å gå ut av bilen, og var redd da jeg stod der. Hadde det kommet et nytt ras, ville jeg fått det inn sidevinduet og inn i bilen. Men jeg prøvde å beholde roen, for å si det sånn, forteller Årstad Gramstad.

Dårlig mobildekning

Sjåføren prøvde først å ringe veitrafikksentralen til Statens vegvesen, men hadde for dårlig mobildekning til å komme gjennom. Til slutt fikk han tak i politiet, og da gikk det ikke lenge før traktorer, brøytebiler og hjullastere kom ham til unnsetning.

32-åringen, som begynte å kjøre med melkeprodukter i Sirdal etter nyttår, ble innesperret i 12-tiden. Om lag klokken 14 kunne han fortsette til siste post på ruten, Fjellbutikken på Ådneram, med brøytebilen foran seg.

— De var effektive med å rydde veien. Det var en stund usikkert om jeg kunne kjøre nedover igjen på grunn av faren for flere ras, men etter hvert fikk jeg brøytebilen foran meg og politiet bak meg, forteller mannen.

Måtte stoppe

Kraftig vind og snøvær gjorde kjøreforholdene ekstra vanskelige.

- Til tider så jeg ingenting, og måtte bare stoppe, sier 32-åringen.

For en snau måned siden ble en brøytebil tatt av et snøras ved Gyavatnet, på strekningen hvor Rune Årstad Gramstad kjører sin rute. Sjåføren Torbjørn Flikka ble senere funnet omkommet i vannet.

Årstad Gramstad medgir at han har ulykken i bakhodet når han kjører strekningen, men sier at han ikke tenkte så mye på den da han ble innesperret av snømassene mandag.

Fylkesveien stengt

— Jeg tenkte ikke så mye på det da jeg stod der. Jeg hadde jo ikke tenkt det skulle gå galt, og det gjorde det heller ikke. Det var ganske løs snø som traff. Jeg har ikke funnet skader på lastebilen, forteller han.

Fylkesvei 975 ble mandag ettermiddag stengt av frykt for nye ras. Det er foreløpig uklar når veien kan åpnes igjen. Også fylkesvei 45 gjennom Hunnedalen er stengt på grunn av uværet, og blir ikke åpnet igjen mandag, ifølge Statens vegvesen.

Meteorologene har varslet sterk vind og snøvær i området hele uken.

— Jeg skal opp igjen onsdag. Men om 14 dager reiser jeg til Gran Canaria, så da kan det blåse så mye det vil, flirer sjåføren.