AUDNEDAL: – Det er en topp ordning å ha ungene hjemme denne dagen. Det er avstressende for oss alle sammen, mener mødrene Tone Monica Bjørkelid og Britt Dalan.

Ordningen, som også Marnardal og Hægebostad har, skal nå utredes for tredje gang siden år 2000 av Audnedal kommune. Flere politikere er kritiske til å ha fire dagers skole og vil ha en slutt på det.

Ut over de tre kommunene er det ingen andre som har det slik på Sørlandet. Trolig finnes det heller ingen andre kommuner i landet med fire dagers skole.

Vil ha onsdagsfri

Et soleklart flertall av Audnedal-foreldrene vil fortsatt ha onsdagsfri. En spørreundersøkelse blant alle som har elever i 1. og 2. klasse samt barnehagene, viser at over 70 prosent ikke vil endre ordningen.

Likevel er det flere som nå vil ha fem dagers skole i forhold til forrige runde da saken ble diskutert i Audnedal.

– Jeg har full forståelse for at det er foreldre som ønsker å jobbe hundre prosent og som vil ha fem dagers skole. For disse må kommunen kunne etablere et sfo-tilbud, sier Bjørkelid.

I dag er det nemlig ikke et slikt tilbud for 1. og 2. klassingene i kommunen på onsdagene.

Mindre stress

De to mødrene mener at barna allerede bruker nok tid på institusjon.

– Onsdagen er med på å gi dem en mindre stressende hverdag, sier de. Da de vokste opp i Audnedal var det til og med to dager fri: Hver tirsdag og torsdag. Det var mødrene som var hjemme. Slik er det langt på vei fortsatt.

– Ja, det er nok flest mødre, men også noen fedre. Men å problematisere dette til en likestillingsdebatt er helt feil. Dette handler om hva de fleste familiene ønsker, sier Dalan.

De påpeker dessuten at å gå til fem dagers skole vil koste kommunen mer penger i form av bredere sfo-tilbud og mer busskyss.

Et annet argument de har, er at de fleste ungene vil måtte være på sfo likevel med fem dagers skole fordi dagene blir korte. – Da forsvinner de gode intensjonen om at det er bedre for barna med kortere dager, sier Bjørkelid og Dalan.

Selv har de reduserte stillinger som lærere, blant annet for å være hjemme med ungene onsdag.

Vil spre skoledagene

En av de som ønsker barna over til fem dagers skole er kommunestyrerepresentant Line Strisland (Ap).

– Jeg mener barna har bedre av å spre skoledagene ut over uka. Med fire dager får de ekstra lange dager. Med fem dager blir det kortere dager med avslutning klokka 12. Da er det god tid til å være sammen med barna for de som vil det, sier hun.

Hun mener ordningen hindrer særlig mødrene til å jobbe hundre prosent. – Jeg kjenner til flere som ufrivillig jobber reduserte stillinger på grunn av dette, sier Strisland.

Hun frykter også at ordningen kan hindre folk i å flytte til Audnedal.

even schau.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

Uvisst om konklusjon

Kommunalleder Even Schau har startet utredning om onsdagsfri i Audnedal.

– Det er flere for— og motargumenter. På den ene siden klarer elevene seg i svært godt i Audnedal. De gjør det godt på de nasjonale prøvene samtidig som de trives godt på skolen. Men samtidig er onsdagsfri problematisk for de som vil jobbe alle dager, påpeker Schau.

Han mener at ordningen er problematisk rent likestillingsmessig. – Samtidig forstår jeg de som vil være hjemme med barna sine, sier Schau som vil legge fram en konklusjon etter nyttår.

Også Marnardal og Hægebostad har onsdagfri-ordningen. – Hos oss er det ingen planer om å endre på det, sier oppvekstssjef Rune Bruskeland i Marnardal kommune.

Han sier at de hadde saken til debatt for noen år siden, men valgte å fortsette. – Fra mitt ståsted er det uproblematisk i å fortsette som nå, sier Bruskeland.