KRISTIANSAND: Onsdag havarerte den siste av tre to-båreambulanser ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Den nest siste står på verksted, og er i så dårlig forfatning at PTSS-leder Helge Abrahmsen helst vil parkere den for alltid, mens den tredje er henvist til de evige jaktmarker.

— Dette er særdeles ugreit, sier leder for de prehospitale tjenester (PTSS) ved Sørlandet sykehus, Helge Abrahamsen.

På veg fra Oslo til Kristiansand onsdag, havarerte ambulansen ved Lier i Drammen. Det var en pasient om bord, som ikke led noen skade. Vedkommende ble flyttet over til en annen ambulanse og ble kjørte til Kristiansand.

To-båreambulanser har altså plass til to bårer, og dermed to pasienter. Ofte brukes to-båreambulansene til å frakte kritisk syke eller skadde pasienter som er under intensivovervåking. Da må det være plass til sykepleier og lege, i stedet for en ekstra pasient. Slike kritisk syke pasienter skal enten til eller fra Oslo, eller mellom sykehusene på Sørlandet, og slike turer kjøres flere ganger i uken.

Sykehuset har allerede bestemt at det skal kjøpes inn to nye to-båreambulanser. Men på grunn av omfattende anbudsprosess og deretter ombygging av bilene, vil de ikke bli klare før godt utpå nyåret. Derfor ble det avholdt et krisemøte på sykehuset torsdag.

— Vi har sjekket om det er mulig å leie eller låne en eller to slike ambulanser fra andre sykehus, men det viser seg ikke å være mulig. Derfor blir vi nødt til å fortsette å reparere på de to vi har, og håpe at ingen av dem havarerer fullstendig, sier klinikksjef Geir Bøhler.

— Men er det ikke dyrt å lappe på gamle vrak?

— Det er klart det går en grense for mye penger det er forsvarlig å bruke på reparasjoner av såpass gamle biler, men akkurat nå blir vi bare nødt til å bruke de pengene som trengs for å holde bilene i drift, sier Bøhler.