KRISTIANSAND: 112 skoleturer i videregående skole i Vest-Agder fra 2011 og våren 2012 er undersøkt. 76 av disse turene var såpass faglige at skolen dekket alle utgifter.

Betaler for lærerne

Det er de siste 36 turene revisjonen har en rekke merknader til.

Disse turene har vært frivillige for elevene, men deltakerne må forplikte seg til å betale egenandel, delta på dugnad og så videre.

"Revisors vurdering er at skolenes ordning med obligatoriske egenandeler for å kunne delta, er i strid med opplæringsloven", skriver fylkesrevisjonen.

I Vest-Agder betaler ikke bare elevene for seg selv, de dekker i tillegg de deltakende lærernes utgifter. På 17 av skoleturene måtte elevene betale diett, reise og opphold for sine lærere.

Dette omtaler revisjonen "som prinsipielt feil". Revisjonen ber fylkeskommunen som arbeidsgiver dekke sine ansattes utgifter.

Læreres private konti

Ved noen skoleturer har elevene betalt inn turpenger til konti som lærerne har opprettet i egne navn. Dette reagerer også revisjonen på, uten å oppgi antall eksempler. Revisjonen anbefaler at elevene heretter betaler til konti fylkeskommunen har kontroll med, ikke private konti.

— Vi har ingen grunn til mistanke om at noen har beriket seg. Men vi mener det må bli bedre systemer på dette, sier fylkesrevisor Terje Osnes.

Regnskapsfeil

Flere skoler har praktisert en ordning med at skoleturer holdes utenom skolens ordinære regnskaper. For 24 turer er dette tilfellet. Dette gjelder særlig utenlandsturer hvor elevene betaler egenandel og hvor EU-midler er involvert.

Fylkesrevisjonen mener det bryter med bokføringsreglene og fylkeskommunens regnskapsreglement. Revisjonen mener egenkontrollen med skoletur-regnskaper er for dårlig.

— I de fleste tilfeller har skolen hatt et sideordnet turregnskap, sier Osnes.

Kontrollutvalget skal torsdag ta stilling til revisjonens rapport. Politikerne i utvalget avgjør på hvilken måte rapporten skal følges opp.

- Dette betyr slutten for skoleturer

— Det blir ingen skoleturer i fremtiden. Det er konsekvensen hvis elevene ikke lenger skal betale lærernes reise, overnatting og diett, sier rektor ved Vågsbygd videregående skole, Åse Lill Kimestad.

Hennes skole er undersøkt av fylkesrevisjonen. Av 16 turer var tre fagturer der skolen betalte alt. De 13 andre var helt eller delvis betalt av elevene. På 11 turer betalte elevene lærernes utgifter. 11 turer ble bare delvis eller ikke ført i skolens regnskap. Praksisen med regnskap er allerede endret til slik revisjonen ønsker.

— Denne uka er engelsk programfag i London. Det samme er musikklassen. Breddeidrett er i Danmark og markedsføringklassen i Oslo. Ingen av disse turene hadde vi hatt råd til hvis vi skulle betalt for lærerne. Vi dekker selvsagt lønn, men resten må elevene ta. Men turen er altså frivillig, sier Kimestad, som beklager hvis antall turer må reduseres.

— Men det er konsekvensen. Hvis ikke må politikerne øke rammene kraftig, sier hun.

Krever opprydding

— Vi kan ikke ha det på denne måten. Det er ikke grunn til å tro at noen lærere har beriket seg, men når vi har ordninger hvor elevene betaler inn penger til læreres private konti, er systemet altfor dårlig. Det er egnet til misbruk.

Det sier Vidar Kleppe, som er leder for Kontrollutvalget i Vest-Agder fylkeskommune.

Han roser fylkesrevisjonen for en god og grundig rapport, og mener det viktigste er å sikre gratis videregående opplæring.

— Videregående opplæring skal være gratis, og det er flott at revisjonen har undersøkt dette området. Fylkestinget må nå rydde opp i hele systemet rundt skoleturer. Revisjonen mener opplæringsloven brytes i forbindelse med mange av skoleturene, sier Kleppe.