KRISTIANSAND: — Vi har sett at hummerbestanden har blitt mindre og mindre her ute. Vi er en gjeng med hobbyfiskere og yrkesfiskere som ønsker å gjøre noe med det, sier styreleder i Flekkerøy hummer, Bård Georg Karlsen.

Flekkerøy hummer har alt vært i kontakt med Fylkeskommunen om å få konsesjon på et område på nesten seks kvadratkilometer sydvest for Oksøy hvor de ønsker å sette ut 400.000 hummeryngel.

— Planen er å sende rognhummer til Norsk hummer sitt anlegg på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal for å klekke ut hummeryngel. Den ferdige yngelen settes så tilbake i sitt naturlige element i området sør for Oksøy. Deretter må vi vente mellom fire og seks år før yngelen er blitt så stor at vi kan fiske den, sier Karlsen.

Andeler til 4000

Hummerentusiastene regner med at hele prosjektet vil koste mellom fire og seks millioner kroner. Derfor kommer de til å invitere alle med bostedsadresse i Kristiansand til å tegne andeler til en pris av 4000 kroner stykket.

— Flekkerøy hummer skal være et samvirke. De som kjøper seg inn kan fiske 20 hummer hvert år. Folk som ikke har kjøpt andel får ikke tilgang til å fiske hummer i dette området når yngelen har nådd lovlig størrelse (25 cm), sier Karlsen.

ROGNHUMMER: Rognhummer skal fraktes til Norsk hummer sitt anlegg på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal. Når yngelen er to centimeter skal den senkes i havet syd for Flekkerøya. Foto: Fredrik Refvem

Det betyr i klartekst at dersom Flekkerøy hummer får konsesjon på å drive havbeite for hummer fra og med neste år, er det bare andelshavere som kan fiske hummer i dette området fra 2017 eller 2018 og noen år fremover.— Vi vet at allemannsretten kommer til å bli diskutert, men samtidig konstaterer vi at det er mindre hummer enn tidligere og ønsker å gjøre noe med det, sier sekretær i Flekkerøy hummer, Frode Stokkeland.

Dugnadsånd

Dersom initiativtakerne på Flekkerøy får det som de vil, er det første gang et samvirke tar ansvar for å sette ut hummeryngel på havbeite.

— Vi håper jo dette skal appellere til dugnadsånden på Flekkerøy og blant hummerinteresserte i kommunen. Det er et stort løft for oss. Kostnadene med å få de første 120.000 småhummerne i sjøen ligger på rundt to millioner kroner, sier Stokkeland.

Dersom havbeitet blir en suksess, regner Flekkerøy hummer med at de 400.000 hummerynglene blir til 120.000 voksne hummer. En del av yngelen vil dø og en del av yngelen vil bevege seg utenfor konsesjonsområdet. Det betyr at folk kan fiske fritt på hummeren som beveger seg utenfor konsesjonsområdet.

Populært

— Hummeren er relativt lite bevegelig, men en del av yngelen vil nok bevege seg ut av konsesjonsområdet. Vi regner med at det kommer til å oppstå noen gråsoner hvor det blir veldig populært for folk uten andelsbrev å fiske etter hvert, sier Stokkeland.

For å unngå konflikter med kystfiskerne i området har Flekkerøy hummer slått seg sammen med dem. Det er bare hummerfisket som får restriksjoner i det konsesjonsbelagte området. Øvrig fiske skal foregå som i dag.

— Vi kommer også til å invitere yrkesfiskere til å fiske hummer i konsesjonsområdet. Fangsten skal gå til eksport og fortjenesten skal fordeles mellom samvirket og yrkesfiskeren, sier Stokkeland.

Folkemøte

Torsdag inviterer han og de andre i styret til et folkemøte på Lindebøskauen skole på Flekkerøy. Der skal de legge fram planene og økonomien i prosjektet. Samtidig vil det bli en diskusjon om hvilke konsekvenser et slikt prosjekt vil få for hobbyfiskere som trekker hummer utenfor Flekkerøy.

— Dersom vi skal få konsesjon fra Vest-Agder fylkeskommune kreves det at det er lite motstand mot prosjektet. Vi håper og tror at folk skal se at dette er et prosjekt som gagner både næring og kulturen på Flekkerøy, sier Frode Stokkeland.