Foto: Arkivfoto

ARENDAL: — Vi håper både det sarte og svake, det store og voldsomme, styrken og energien i dette verket og i kirkens store sal, kan bidra for mange i denne tunge tid, sier festivalleder Mats Aronsen som håper at konserten kan gi publikum en anledning til felleskap og trøst.

— Canal Street er en festival som hyller det vakre og gode og forsøker å gi mennesker positive felleskapsopplevelser. Vi er av den mening at dette trengs nå. Vi må stå sammen og være sammen, sier Aronsen.

Avlyser ikke

Andre festivaler har vurdert å avlyse sine arrangementer etter angrepet 22. juli.

— Jeg må innrømme at vi vurderte å avlyse. Det har vært tunge dager. Vi kjenner jo flere, og vet om mange av dem som er direkte berørt. Det er en sjokkartet situasjon for hele landet. Nasjonale myndigheters signaler om at vi må forsøke å gjenoppta normalt dagligliv, har vært avgjørende for oss. Vi vil derfor gjennomføre vår festival som planlagt. Vi tror Canal Street kan være et godt møtested for fellesskap, sier Aronsen.

På kirkegården

— Vi har også flere arenaer som passer godt nå. Torsdag arrangerer vi en konsert på kirkegården. Det er alltid spesielt, og involverer sterke følelser. Susanna Wallumrød og band spiller triste og melankolske tekster med en prosesjon inn med et New Orleans-band. Det er et spesielt arrangement på sen kveldstid, og blir nok enda mer følelsladet nå, sier Aronsen til fvn.no.

Markeringer

Tragedien på Utøya og i Regjeringskvartalet vil prege festivalen.

— Alle arrangementer og arrangementssteder vil markeres med støtte og ettertanke til ofrene og de pårørende. Vi vil ha små oppslag, brenne lys og noen steder markere det med noen ord. Det er tilsammen 30 konserter. Over alt vil 22. juli bli markert, sier Aronsen.

Han fremhever også talentscenen onsdag og torsdag ettermiddag.

— Der deltar det flere som sto ungdommer fra Utøya nært. Jeg tror dette blir en god anledning til å møtes og være sammen, sier Aronsen, selv om vi var i tvil.

Bestillingsverket

Å dedikere årets bestillingsverk i Trefoldighetskirken onsdag, skjer i forståelse med årets komponister, brødrene Iver og Audun Kleive.

Verket er en bredt anlagt konsert for kirkeorgel, jazzband og kor, som har fått tittelen “The Line”.

— Å dedikerer verket er et ønske fra Canal Street. Komponistene synes det var greit og en naturlig ting å gjøre.

Verket er opprinnelig en hyllest til Trefoldighetskirken og det nye kirkeorgelet.

— Dette er et stort verk. Skrevet for å feire orgelet i Trefoldighet, som var nytt ved juletider. Det er et fantastisk orgel, der byen har samlet inn 10 millioner kroner. Det har vært en stor sak i mange år, forteller Aronsen.

Iver Kleive har beskrevet orgelet i Arendal som kanskje Norges beste: - Stemmene, antall stemmer, bygget, mekanikken, volumet, alt mulig gjør at det klinger både svært og svakt, alle varianter av klang.

Det er et voldsomt volum. Det hadde ikke blitt slik det er om det ikke hadde vært for orgelet.