ARENDAL: I Aust-Agder tingrett erkjente mannen å ha befølt barnebarnet intimt ved flere anledninger. Han nektet imidlertid straffskyld. Retten mente at det aldri var tvil om at mannen faktisk sto bak overgrepene, men kunne ikke konstatere hvor mange ganger den nå 16 år gamle jenta var blitt utnyttet.

Gjentatte overgrep

– Det kan ikke konstateres sikkert hvor mange overgrep som har funnet sted, men det er etter bevisførselen utvilsomt at den seksuelle omgangen fant sted ved gjentatte anledninger, skriver retten i dommen.

Jenta forklarte i retten at bestefaren ville kose og at han deretter tok av henne flere klesplagg. Påtalemyndigheten hadde tatt ut tiltale for overtredelse av straffelovens paragrafer 196 og 197. Paragrafene omhandler seksuell omgang med personer under 16 år og for å ha hatt seksuell omgang med slektning i nedstigende linje.

Overgrep flere steder

Overgrepene fant sted hjemme hos 89-åringen, hjemme hos 16-åringen og på en hytte.

– Fornærmede har forklart at det skjedde overgrep høsten 2008, men uttrykt usikkerhet med hensyn til om den seksuelle omgangen skjedde før eller etter at hun fylte 14 år, heter det i retten.

Aust-Agder tingrett fant ikke grunn for å betvile den fornærmede jentas troverdighet. 89-åringen skal ha forklart at jenta ved et tilfelle forsøkte å forføre ham. Det fant retten usannsynlig.

Retten mente at det ikke var tvil om at 89-åringen, som er tidligere ustraffet, gjennomførte overgrepene med viten og vilje.

— Brudd på nært forhold

Retten mente at det var skjerpende at mannen hadde seksuell omgang med barnebarnet.

– Overgrepene er et alvorlig brudd på det nære forhold som gjennom fornærmedes oppvekst har bestått mellom henne og bestefaren, heter det i retten.

Aktor Ingrid Thorsen fra Agder-politiets sedelighetsavsnitt la ned påstand om at 89-åringen dømmes til fengsel i ett år og fire måneder. Retten fant ingen formildende omstendigheter og fastsatte straffen etter aktors ønske.

– Når det gjelder tiltaltes høye alder på 89 år, kan ikke retten etter bevisførselen og ut fra de sterke allmennpreventive hensyn i saken se at denne er av betydning ved straffutmålingen, skriver retten i dommen.

Foruten ubetinget fengsel i ett år og fire måneder, må bestefaren betale 50.000 kroner i oppreisning til jenta og 3000 kroner i saksomkostninger til statskassa.