MANDAL: Det var en venstrepolitiker som tok initiativet til det som ble en massemønstring søndag ettermiddag. Shelley Veelo, leder i Marnardal Venstre, tok de første telefonene.

– Jeg kjente på sorgen, og behovet for å vise medfølelse. Jeg tenkte at andre satt med det samme behovet. Og så spredte det seg, fra venn til venn, sa Veelo foran rådhuset i Mandal.

Der var plassen helt full søndag ved 14-tiden, med fremmøtte langt ut i gatene. Faklene var i ferd ble delt ut til de mange som ville vise nettopp medfølelse.

– Hadde ikke jeg gjort dette, ville noen andre, tilføyde venstrepolitikeren.

I folkemengden var Mandals politiske liv godt til stede, og ikke minst familiene – voksne og barn.

– Vi er alle berørt, av sorg, savn og fortvilelse, sa leder i Mandal Arbeiderparti, Hanne Nøding-Ekeland, i appellen.

– Dette var et angrep på demokratiet, der AUF ble spesielt berørt, fortsatte hun – og mante om å ikke la ondskap tvinge en til taushet.

– I dag er vi først og fremst medmennesker, sa Nøding-Ekeland.

Folkemengden satte seg langsomt i bevegelse. Med anslagsvis 1000 mennesker til stede, møtte fakkeltoget nesten sin egen «hale» da det snudde og tok Gågata tilbake til rådhuset.

Foran gikk lokallagsleder Nøding-Ekeland tett sammen med Lise Nygård (18), Tonje Kristin Unosen (18) og David Gulbrandsen (18), de tre AUF-medlemmene fra Mandal som overlevde en massakre som tok over 80 menneskeliv.

– Dette betyr så mye for oss. Jeg vil takke alle i Mandal for dette toget – og for støtten til oss i AUF, sa Unosen til fvn.no etter fakkelvandringen.