KRISTIANSAND

Mannen hadde tatt piller og drukket alkohol da legen den 28. desember i fjor valgte å ikke legge han inn på sykehuset. Han mente 60-åringen hadde godt nok tilsyn av politiet i arresten.

— Å overlate til politiet å overvåke en person etter et så stort inntak av legemidler, ser vi på som ikke faglig forsvarlig. Politiet er ikke helsepersonell, sier fylkeslege Kristian Hagestad til fvn.no.

Ifølge Helsetilsynet i Vest-Agder mente legen at det ville være for ressurskrevende for politiet å holde vakt på sykehuset. Det var en av grunnene til at mannen ble sendt tilbake til arresten.

— Helsetilsynet (vil) understreke at det ikke er helsetjenestens oppgave å ta hensyn til politiets ressurser ved vurdering av forsvarlig helsehjelp til en pasient, skriver de i sin konklusjon.

Dårlig undersøkt

Mannen ble tatt med til Kristiansand legevakt like etter at han hadde blitt pågrepet av politiet. Han ble undersøkt av den aktuelle legen som har forklart at 60-åringen var oppegående og kunne gjøre greie for seg. Legen undersøkte hvilke legemidler mannen hadde tatt og hvor mye. Konklusjonen var at inntaket ikke var farlig.

Men ifølge helsetilsynet burde legen også sett på forhold som alder, alkoholinntak og det at mannen hadde epilepsi.

— Han skulle vært innlagt til overvåkning og det skulle blitt gjort forsøk på å få tømt magesekken, sier Hagestad og legger til at de ikke kan si noe om mannens liv kunne vært reddet hvis han hadde gjort dette.

Ifølge helsetilsynet har legen heller ikke brukt et skjema som legevakta skal benytte seg av når de undersøker personer som kommer fra politiets varetekt.

Saken mot legen er avsluttet etter konklusjonen fra Helsetilsynet i Vest-Agder. Den kommer ikke til å bli sendt inn til Statens helsetilsyn sentralt for noen reaksjon mot den aktuelle legen.

Enig i kritikk

Helsetilsynet har ikke funnet noen grunn til å undersøke rutinene som Kristiansand legevakt har for å behandle personer som er i politiets varetekt. Det er den aktuelle legens fremgangsmåte som har vært utgangspunktet for tilsynet.

Medisinsk leder ved Kristiansand legevakt, Styrk Fjærtoft Vik, hadde i går ennå ikke fått konklusjonen fra Statens Helsetilsyn. Han er derfor forsiktig med å uttale seg om kritikken som nå kommer.

Men Vik sier han er helt enig med helsetilsynet når de skriver at det er legen som skal vurdere innleggelse og at de ikke skal ta hensyn til hvilke ressurser politiet har.

Ifølge Vik har hendelsen i romjula ført til at de har hatt møter med politiet for å gå gjennom og forbedre rutinene de har når slike situasjoner oppstår.

— Forandringene består i å klargjøre den overvåkningen som politiet står for i arresten og bedre kvaliteten på den vurderingen som gjøres av legen på legevakta, sier Vik.