DESIGNEREN: Roald Omdal var mannen som designet vedkassen tidlig på åtti-tallet. Her gjelder det å feste hengselen riktig. Foto: Odd-Inge R nning Uleberg
SJEKK INNSATSEN: Skal vedkassen bli fin, må det pusses mye. Svein Erik Bjørkås er dypt konsentrert. Foto: Odd-Inge R nning Uleberg
KAFFE MÅ TIL: Svein Erik Bjørkås ordner mat og kaffe. Se gliset til Bjørgulv Mosland bak. Dette har han ventet på. Foto: Odd-Inge R nning Uleberg
MEGET NØYE: Knut Aas er forsiktig med huggjernet når han lager innfelling til hengslene. En ustø hånd, og kassa kan kastes. Bak står Torstein Johnsen og pusser, mens Bjørgulv Mosland monterer. Foto: Odd-Inge R nning Uleberg
EKSKLUSIV PRODUKSJON: Vedkassene de lager er legendariske. Foran ser du Knut Aas (t.v) og Roald Omdal i fullt arbeid med å sette på hengsler. Bak er Torstein Johnsen (pusser) og Svein Erik Bjørkås (pusser). Foto: Odd-Inge R nning Uleberg

VENNESLA: — Folk ringer og vil kjøpe. Da sier vi nei. Produksjonen pågår kun tre, fire kvelder på høsten, og vedkassene er kun mulig å få tak i for de som kjøper lodd på Misjonssambandets julemesse, sier Svein Erik Bjørkås, og tar en kort pause fra pussejobben.

Det var tidlig på 80-tallet Roald Omdal designet kassen, som er blitt så populær at folk kjøper opp hele lodd-runder på julemessa for å sikre seg et eksemplar.

I Moslands snekkerbu denne kvelden er det Svein Erik Bjørkås (messegeneral og pusser), Bjørgulv Mosland (montør), Torstein Johnsen (pusser), og Knut Aas og Roald Omdal (hengslemontører) som holder på. Det har vært en del utskiftning i snekkergjengen i løpet av 30 år med produksjon.

— Mange av vedkassesnekkerne er forfremmet opp gjennom årene. Vi skal holde på til det skjer med oss også, ler Roald Omdal.

— Ja, bare vi har helsa, smetter Bjørgulv Mosland inn.

Dugnadsiver

De fem mannfolkene representerer en ekstrem dugnadsånd i Vennesla. En ånd som i særlig grad svever over bygda før jul. Det bakes kransekaker, hekles, strikkes og sys og snekres i mange verksteder og hjem, til seks ganske gigantiske julemesser og basarer.

Normisjons høstmesse, Blå Kors-basaren, Frikirkens messe, Misjonsselskapets messe, Grovane Bedehus julebasar og Misjonssambandets julemesse kommer på løpende bånd lørdagene utover høsten.

Store summer

Sistnevnte er størst. Hver år samler Sambandets messe inn mellom 350.000 og 400.000 kroner på en lørdag i Venneslahallen. På de 40 årene messa har eksistert er det samlet inn mellom 10 og 12 millioner kroner.

— Egentlig er dette helt unikt. Bygdefolket kommer år etter år, stadig nye generasjoner. Venndølenes giverglede er upåklagelig. Lørdag etter lørdag, sier Bjørkås, og gleder seg stort til årets messe 17. november.

Midt i denne messejungelen er altså vedkassene selve klenodiene. De er blitt rene samleobjekter. Det er blitt noen hundre av dem opp gjennom tiårene. Mange står på hytter i Setesdal.

Kos er viktig

Bjørkås får fram wienerstenger og smultringer. Kaffepause er en viktig del av vedkasse-produksjonen.

— Lite er så fint som en god prat. Og en god latter, sier Torstein Johnsen.

— En av grunnene til at vi holder på fortsatt, er det sosiale. Det er alltid et høydepunkt å komme sammen rundt vedkassene, sier Knut Aas.