LILLESAND: — Alt er lettere nå. Før hadde jeg problemer med å gå ned til postkassa. Det går greit nå. Jeg er ikke redd for å gå på butikken lenger heller. Før følte jeg folk så på meg fordi jeg var feit og gikk med krykker, sier Anny Waage fra Lillesand.

Etter fem måneder med fedmekirurgi på Sørlandet sykehus Arendal, er erfaringene gode.

LØSERE I FISKEN: - Du vet, kroppen blir litt mer saggete, sier Anny Waage. Hun ler og viser frem både hals og overarmer.?Hadde jeg vært 15 år yngre, hadde jeg kanskje brydd meg. Men jeg har ikke ambisjoner om å gå rundt i bikini. Foto: Torstein en

— Vi har operert 41 pasienter. Av disse pasientene har to fått blødninger under operasjonen. Det var ikke store blødninger, og dem stabiliserte vi ved medisinsk behandling. Begge pasientene lå en ekstra dag. Så har vi én pasient som har fått et magesår vi skal følge opp. Ellers har vi ikke hatt problemer, sier Adalsteinn Arnarson.

Han er overlege ved kirurgisk avdeling, og en av to som utfører fedmeoperasjonen ved Sørlandet sykehus.

Støvler

En av de første han opererte var Anny Waage. Fædrelandsvennen møtte henne på sykehuset før operasjonen. Da var hun spent.

Nå, fem måneder etterpå, er hun 36 kilo lettere, og alt har gått bra. For første gang på så lenge hun kan huske har 58-åringen fått på seg støvler.

Før operasjonen veide hun 136 kilo. Bekkenplager og en medfødt ryggfeil gjorde at hun beveget seg lite. Vekten gjorde det til slutt umulig.

anny a waage 5.jpg Foto: Torstein en

— Jeg lå mer på ryggen på en stol eller på en seng på slutten. Den siste tiden hadde jeg store problemer med å bevege meg. Da kom jeg ikke opp i turtall, og da går man ikke ned i vekt heller, sier Waage.

— Jeg måtte jo kjøpe støvler med mye farge på når jeg først kunne kjøpe noen jeg kunne få over leggene. Det er jo så stort! sier Anny Waage (58), full av liv og livslyst.

Hun legger ikke skjul på at hun har trengt mye støtte fra omgivelsene etter operasjonen.

— Psyken skal være veldig sterk når du går inn i dette. Noen tror operasjonen er en slankekur. Men det er jo en livsstilsendring, og den måtte jeg ha hjelp til, sier Anny ærlig.

Ett knekkebrød

I dag spiser hun klokken 08, 10, 12, 14, 16 og 18. — Nå klarer jeg ett knekkebrød, så er jeg mett. To av måltidene er mellommåltider, da kan jeg spise en liten babybell-ost eller et egg. Det er mer enn nok.

En gang opplevde hun det de kaller «dumping». Etter operasjonen er magesekken så liten, og passasjen til tarmen så trang, at det blir ubehagelig å spise eller drikke for mye.

— Det gjorde så vondt at jeg lå strak ut i fire timer. Da gjør man ikke det igjen, sier hun.

Bivirkninger

Etter operasjonen har hun også mistet mye hår. Den lange luggen hun sparte til, var ikke noe å satse på. Derfor er håret kort-kort. B12-sprøyter skal hjelpe fremover.

Fortsatt er kroppen i forandring. Målet er å gå ned 20 kilo til.

— Det er en stor sjanse man får av samfunnet. Og den er jeg veldig glad for å ha fått. Den koster jo 100.000-150.000 kroner, en sånn operasjon. Da kan du ikke misbruke den sjansen.

Økt tempo

I november involveres en tredje kirurg ved sykehuset i Arendal. Målet er å komme opp i 80 opererte pasienter i år, for så å øke til 100-120 pasienter.

— Så lenge man ikke lykkes med å forbygge fedme bedre, og så lenge man ikke har annen behandling som viser bedre resultater, så tro jeg man behøver dette tilbudet i Agder, sier overlege Arnarson.