OSLO: Antall tiggere og omreisende bostedsløse i Oslo har økt dramatisk de siste årene.

Nå vurderer Justisdepartementet flere lovendringer som vil gjøre det enklere for å «redusere ordensutfordringene hovedstaden møter om sommeren». Det går frem av et brev fra justisminister Grete Faremo (Ap) har sendt byrådsleder Stian Berger Røsland (H), skriver Aftenposten.no.

Faremo foreslår meldeplikt

  • Regjeringen vil vurdere å foreslå en lovendring gjør at politiet kan sette rammer for hvor og når pengeinnsamling på offentlig sted skal foregå.

  • Justisdepartementet vurderer også endringer i regelverket som kan bidra til å hindre at personer uten reell mulighet til å forsørge seg i Norge velger å komme til landet.

Det er foreløpig uklart hva slags regelendringer departementet ser for seg.

For to år siden vedtok Oslo kommune politivedtekter med meldeplikt for tiggere. Vedtektene ble ikke godkjent av Politidirektoratet.

Regjeringen ønsker ikke å gjeninføre det tidligere forbudet mot tigging på offentlig sted. Faremo oppfordrer i stedet Oslo kommune til å endre politivedtektene, slik at all pengeinnsamling omfattes av krav om meldeplikt.

Tiggerstopp om sommeren

Berger Røsland er glad for at Faremo har engasjert seg personlig i saken.

— De problemstillingene vi sto i denne sommeren kan vi ikke løse alene.

— Jeg synes det er positivt at hun åpner for at man lokalt kan forby tigging i visse deler av byen og visse tider av året. Jeg mener kommunene selv bør ha myndighet til å håndtere dette, sier Berger Røsland.

- Et slikt forbud vil typisk være aktuelt i sommermånedene i sentrumsgatene, sier byrådslederen.

Ønsker ikke å ramme veldedighet

Berger Røsland er usikker på om meldeplikt for all pengeinnsamling er riktig vei å gå.

— Årsaken til at vi ville begrense meldeplikten til å bare gjelde tiggere i 2010, var at vi ikke ville gå for bredt til verks. Vi ønsker ikke en situasjon der for eksempel elever som deltar i Operasjon dagsverk må søke politiet om tillatelse før de drar til byen for å selge boller. Det blir veldig byråkratisk, sier Berger Røsland.

— I og med at politivedtektene vi vedtok i 2010 ikke er stadfestet, må vi gå en runde til i kommunen. Men det er for tidlig å konkludere med at vi får generell meldeplikt, sier Berger Røsland.

«Alternative strategier»

Tilstrømningen av tiggere til Oslo er ventet å øke neste år. I brevet oppmuntrer Faremo Oslo til å «vurdere alternative strategier for å forberede neste sommer» . Berger Røsland er usikker på hvilke strategier det kan være

— Utover politivedtektene er det begrenset hvilke virkemidler vi har til disposisjon. Det er ikke vi som bestemmer hvem som har adgang til Norge, sier Røsland. Han varsler en fortsatt hard linje mot camping og forsøpling i offentlige parker i sentrum.

— Mennesker som frivillig kommer fra EØS til Oslo er selvsagt hjertelig velkommen, men de må forsørge seg selv, og de må følge spillereglene. Den viktigste måten å kommunisere dette på, er å vise klarhet og fasthet: at slik er det her i landet. Vi kommer ikke til å foreta oss noe særskilt for å gi tilreisende tiggere overnatting eller den type ytelser, sier Berger Røsland.

Vil gi mer papirarbeid

Torsdag og fredag denne uken møtes ledelsen i Oslo kommune og Oslo politidistrikt til sitt kvartalsvise politiråd. Her blir trolig tiggerutfordringene ett av temaene.

Oslo politidistrikt har tidligere vært kritisk til en ordning med meldeplikt for tiggere.

- En slik ordning i Oslo vil være veldig ressurskrevende. Det må for det første utstedes tillatelser, og med det antallet tiggere byen har, er ikke det noen liten oppgave. I tillegg må noen sjekke at tiggere har alt i orden, sa politiadvokat Kai Spurkland til Aften da meldeplikten for tiggere i Oslo var på høring i 2010.

— Tigging er hovedsakelig et utlendingspolitisk spørsmål. Vi skal være varsomme med å bruke politiets ordensressurser på å håndtere det, uttalte Spurkland.

Hvis en fremtidig meldeplikt i Oslo gjelder all pengeinnsamling, slik Faremo foreslår, blir det neppe færre skjemaer å håndtere for politiet.