OSLO/KRISTIANSAND: 32-åringen som ble drept med kniv på en psykiatrisk institusjon på Majorstuen tirsdag ettermiddag, var tvangsinnlagt etter en drapsdom.

Dette bekrefter politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som leder vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.no.

Les også: Ekskjæreste tilstår drap

Pågrepet i Frankrike

Mannens eks-kjæreste Lena Westin (30) ble sommeren 2008 funnet drept i sin leilighet på Skullerud i Oslo. Lena Sofie Westin bodde i Kristiansand til hun var 7 år gammel, og ble døpt i Oddernes kirke. Hun ble også gravlagt på kirkegården der.

Da kvinnen ble funnet, hadde mannen reist til utlandet. Han ble senere pågrepet i Frankrike- og hentet hjem av norsk politi.

I politiavhør erkjente han å ha drept kvinnen, men hevdet at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Les også: Mann drept på behandlingsinstitusjon

Dømt og tvanginnlagt

Tiltalte sa i sin forklaring til de sakkyndige at han er redd for at han kan komme til å begå tilsvarende handlinger dersom den medisinske behandlingen avbrytes, og han igjen blir psykotisk.

Oslo tingrett dømte mannen i november i fjor til tvungent psykisk helsevern.

I dommen fremgår det at grunnvilkåret for å idømme denne særreaksjonen, er at det må anses nødvendig for å verne samfunnet.

Knivstukket på institusjonen

Tirsdag ettermiddag rykket politi og ambulansepersonell ut til avdeling for førstegangspsykoser, ved en institusjon på Majorstuen, som tilhører Oslo universitetssykehus Ullevål.

— Mannen hadde blitt knivstukket flere ganger etter en slåsskamp mellom to mannlige pasienter inne på psykatrisk avdeling, opplyste Hanne Kristin Rohde, leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, på en pressekonferanse onsdag.

Mannen som er drept, er av norsk opprinnelse.

Både gjerningsmann og offer var tvangsinnlagt på avdelingen.

Politiet kjenner ikke til om offeret og den drapssiktede kjente hverandre forut for innleggelsen.

— Den pågrepne mannen er siktet for forsettlig drap. Han er ikke avhørt ennå, det vil skje senere i dag. Da håper vi også å få mer informasjon om motivet, sier Rohde til Aftenposten.no.

Den antatte gjerningsmannen er i 20-årene og kom til Norge fra Irak i 1998. Han var bortsett fra noen små forhold ukjent for politiet.