KRISTIANSAND: Etter fire år med planlegging kunne fredag Luftforsvaret og UiA formalisere sitt samarbeid om flyingeniørutdanningen på Sørlandet. Aldri før har det norske forsvaret inngått en lignende avtale med en sivil utdanningsinstitusjon.

Rektor Torunn Lauvdal er derfor svært stolt over å kunne sette sitt navnetrekk på dokumentet.

– Dette er en stor dag for oss og for hele regionen. Avtalen innebærer at vi får forsterket vårt flytekniske fagmiljø og jeg håper dette også vil føre til at Forsvaret vil flytte større deler av sin utdanning til Agder, sier Lauvdal.

DELT UTDANNING.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon, hvor vi drar nytte av det kompetente fagmiljøet på universitetet og de vil dra nytte av våre lokaliteter og kompetanse på Kjevik, sier Generalinspektøren for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad.

Avtalen betyr at utdanningen av flyingeniører skal deles mellom UiA og Luftforsvarets skolesenter Kjevik(LSK). Studentene går tre semester på universitet og deretter tre semester på LSK. I samarbeidet ligger også videreutdanning og kursing av Forsvarets personell.

– DANNER MØNSTER.

– Denne avtalen er helt unik og den vil danne mønster for lignende samarbeid mellom Forsvaret og det sivile på andre områder, sier forsvarsminister Grete Faremo(Ap).

Hun kom ens ærend til Sørlandet for å være vitne til seremonien.

– Jeg har fulgt arbeidet med denne avtalen over lang tid og derfor ville jeg komme ned for å overvære denne signeringen, sier Faremo.

Luftforsvaret er nå inne i en prosess hvor de skal redusere antall baser i Norge. Innen utgangen av november i år skal forsvarssjef Harald Sunde overlevere stabens fagmilitære råd til forsvarsdepartementet. Deretter skal basestrukturen behandles politisk.

KAN LEGGES NED.

Selv om både Faremo og Hannestad understreker at LSK er svært viktig for Forsvaret, kan de ikke si om denne avtalen sikrer Kjeviks fremtid.

– Vi er inne i en prosess nå og derfor blir det feil av meg å garantere noe. Dette må vi komme tilbake til, sier Faremo.

Dette er også nedskrevet i kontrakten med UiA.

– Det står at denne avtalen ikke skal binde Forsvarets prioriteringer fremover. Men vi håper at dette medvirker til at LSK består. For universitetets flyfaglige utdanning er det helt avgjørende at Forsvaret blir værende i Kristiansand, sier Lauvdal.