HÆGEBOSTAD: De fire gårdene som ble utsatt for innbrudd ligger ved Snartemo og Gyberg. Ifølge lensmann i Hægebostad, Arnt Helge Dragland, er avstanden mellom dem om lag en kilometer.

— Det ene er vi sikre på skjedde natt til forrige mandag. Tyvene brøt seg inn og stjal en del verktøy. Vi tror at de andre tre skjedde på samme tidspunkt, sier lensmann Dragland.

Tyvene har konsentrert seg om det dyreste verktøyet og latt andre ting ligge igjen.

— Det dreier seg om elektrisk verktøy, som batteridriller, vinkelslipere og en kompressor, sier Dragland.

Innbruddsraid i Grimstad og Arendal

Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken. Det er uklart om det er lokale kjeltringer som står bak eller utenlandske kriminelle.

— Vi tror det er de samme gjerningspersonene som står bak, sier Dragland.

Tyveriene i Hægebostad har skjedd omtrent samtidig med en rekke innbrudd i Arendal og Grimstad. Her tok tyver seg inn i 12 boliger i løpet av en ukes tid.

— Det er en del fellestrekk mellom innbruddene, som gjør det nærliggende å tro at det er de samme som står bak. Tyvene tar seg inn når folk ikke er hjemme og tar kun med seg lettomsettelige varer. Det dreier seg om gull, sølv, penger og artikler som er lette å få med seg, sier etterforskningsleder ved Grimstad politistasjon, Leif Viken.

Alle innbruddene skal ha skjedd på sen ettermiddag og tidlig kveld.

— Det er naturlig å tenke seg at det er folk som rekognoserer og følger med, men det er heller ikke noe hokus pokus å finne frem til tomme hus.

Tviler på sammenheng

Han tviler på at innbruddene i Arendal og Grimstad har noen sammenheng med tyveriene i Hægebostad, ettersom det er verktøy som er stjålet. Lensmann Dragland forteller at det har blitt begått slike tyverier også i Hægebostad, men ikke i løpet av de siste ukene.

Agderposten skrev i går at politiet frykter en ny smykkebande i distriktet. I løpet av et innbruddsraid i fjor ble det stjålet verdier for mer enn 2,5 millioner kroner i Arendal-området. En person fra Albania ble pågrepet og siktet for tre av innbruddene, men mange er fremdeles uoppklart.

Leif Viken sier det foreløpig er vanskelig å si om det er en ny bande fra Øst-Europa som er på sørlandsbesøk.

— Det er viktig å ha for øye at det også er norske kriminelle som periodevis står bak innbruddsraid. For kort siden hadde vi et innbrudd i Lillesand hvor gjerningspersonen var norsk. Det samme gjelder et innbrudd i Arendal nylig, sier Viken.