Kristiansand: – I Kristiansand er det lagt mye større vekt på likebehandling enn i andre byer. Det er også sånn at sjønære eiendommer har fått relativt mest verdiøkning siden forrige taksering i 1984, sa Inge W. Danielsen, avdelingsleder fra takstfirmaet Geomatikk IKT, i formannskapet onsdag.

Det var overfor Fædrelandsvennen 4. mars at UiA-dosent Karl Robertsen hevdet eiendomsskatten i Kristiansand var blitt usosial, etter å ha sjekket 220 overdragelser de siste fire månedene. Han mente takstnivået var for komprimert – at skatten varierte for lite med boligens markedsverdi.

For to uker siden ba gruppeleder Jørgen Kristiansen (KrF) derfor kommuneadministrasjonen om å sjekke denne påstanden.

– Er det riktig det som fremkommer i Fædrelandsvennen 4. mars, og hva kan i så fall være forklaringen? Vi ønsker ikke en usosial profil, påpekte Kristiansen.

Kommunen har selv innhentet 3000 salgspriser til grunn for verdivurderingene, og disse skulle sammenholdes mot UiA-funnet. I formannskapet onsdag var KrF-politikeren tydelig misfornøyd med det første svaret han fikk:

– Jeg har stilt et spørsmål, og ikke fått svar. Er dere ikke i stand til å svare, eller ønsker dere ikke svare?

– Vi har gått igjennom, tatt for oss en del eiendommer sammen med nemnda og sett: Er det typiske funn? Det er det ikke. Det er ikke typisk at dyre har fått for lavt, eller billige for høyt. Det er jevnt fordelt over hele byen, svarte kommunens prosjektleder, Nils Olav Berge.

– Så Karl Robertsen tar feil, spurte Kristiansen.

– Ja. Kristiansand kommune har vært mer bevisst på dette enn andre byer, gjentok Inge W. Danielsen.

Samme mann opplyste at kommunen har fått om lag 6000 henvendelser per telefon, e-post eller over skranke når det gjenstår to uker til klagefristen.