ARENDAL: Det var i november i fjor at arendalsmannen skjøt minst ett skudd innendørs i en bolig på Søm i Kristiansand. Ifølge dommen fra Aust-Agder tingrett traff skuddet veggen like ved en sju år gammel gutt. 39-åringen straffes derfor for å ha voldet fare for andres liv eller helbred ved uforsiktig adferd med skytevåpen.

39-åringen er i tingretten nå dømt til fengsel i ett år og tre måneder, hvorav fem måneder av straffen gjøres betinget med forbehold om at mannen får plass på et behandlingssted, blant annet for denne episoden. 115 dager kommer i fradrag fordi mannen har sittet varetektsfengslet. I tillegg mister han førerkortet for alltid.

Mannen er dømt for en rekke forhold som gjelder våpen, trafikk og narkotika:

Pistol under setet

Torsdag 18. november i fjor hadde han en replica Colt-pistol i bilen på Stoa i Arendal. 1. februar i år hadde han en startpistol i kammeret under passasjersetet i bilen sin, samt en kniv over frontruta. 39-åringen ble da stoppet på Kongsgård i Kristiansand.

12 ganger uten lappen

Han er videre dømt for å ha stjålet bilskilter seks ganger, for å ha kjørt med falske skilter fem ganger. Han har også kjørt uten lovlige kjennemerker tre ganger.

Han stjal 27. juni i år en bil fra Torridalsveien og kjørte den til Vigeveien.

To ganger er han tatt for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand.

Totalt 12 ganger er han tatt for å ha kjørt uten gyldig førerkort; én gang på moped, én gang i lastebil og ti ganger i personbil.

12. oktober i fjor kjørte han moped i 68 kilometer i timen på Ryen i Kristiansand, selv om det var 50-sone. 16. mai i år kjørte han en personbil i 112 kilometer i timen på E 18 ved Timenes i Kristiansand, til tross for at det var 80-sone på stedet.

Da han ble stoppet av Statens vegvesen 11. mai i år i Grimstad oppga han falskt navn. Åtte dager senere unnlot han å stanse for politiet selv om de kjørte med blålys på Rykene i Arendal.

— Han har utvist en grunnleggende mangel på respekt for sentrale bestemmelser innen vegtrafikklovgivningen, hvilket retten vektlegger i skjerpende retning, skriver tingrettsdommer Jan Atle Hansen.

Pistolbok fra biblioteket

Åtte ganger er han tatt for oppbevaring av narkotika, og ved flere anledninger for bruk av hasj og amfetamin.

I tillegg er han dømt for å ha mottatt to pistolbøker tilhørende biblioteket i Kristiansand og en Iphone, selv om disse var stjålet.

Tilsto alt

Mannen tilsto alle forhold uforbeholdent i tingretten. Saken ble derfor avgjort ved tilståelsesdom.

Arendalitten er tidligere domfelt ti ganger og har gjennom mange år begått omfattende kriminalitet.

— Ved den konkrete straffutmåling vektlegger retten foruten omfanget og hyppigheten av siktedes virksomhet, de allmennpreventive hensyn som knytter seg til de fleste av de forhold han domfelles for, heter det i dommen.