KRISTIANSAND: De tre siktede i saken ble varetektsfengslet torsdag, og det er noe variasjon i tingrettens beskrivelse av selve fengslingsgrunnlaget.

Det er allerede antydet at den 32 år gamle mannen som er pågrepet og fengslet kan være hovedmann.

Om hans rolle skriver tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia at "siktede har ved sin forklaring plassert seg på åstedet etter at avdøde var død, men ikke før dette. Siktedes forklaring står i motstrid med andre forklaringer i saken. Andre forklaringer i saken knytter siktede til åstedet og avdøde på det tidspunkt drapet antas å ha skjedd, på en slik måte at vilkåret om skjellig grunn til mistanke anses oppfylt". Og skjellig grunn er altså at 32-åringen kan mistenkes for forsettlig drap eller medvirkning til dette.

Retten har derfor, i tillegg til selve varetekten, ilagt brev— og besøksforbud i fire uker og fullstendig isolasjon i to uker.

Knyttes til åstedet

Den 36 år gamle mannen som er siktet i saken, fikk også brev- og besøksforbud og isolasjon i to uker i tillegg til fire uker i varetekt. Om hans rolle skriver retten at "ved denne vurderingen har retten lagt særlig vekt på at siktede knyttes til åstedet, og til de andre siktede i saken gjennom sin politiforklaring. Andre forklaringer i saken er med på å knytte siktede nærmere drapshandlingen enn han selv har gitt uttrykk for i politiforklaringen".

Bevisforspillelsesfare

Retten har i forbindelse med fengslingen av den siktede 31-åringen tatt ut av selve rettsdokumentet et helt avsnitt som beskriver årsaken til "skjellig grunn til mistanke". For 31-åringen har imidlertid retten innskrenket brev- og besøksforbudet til to uker "da retten ikke ser bort fra at bevisforspillelsesfaren vil stille seg annerledes for siktede i løpet av denne perioden".

Ingen av aktørene kan kommentere kjennelsene, fordi det er lagt ned forbud mot å referere noe fra rettsmøtene.

Etter det Fædrelandsvennen forstår kan ikke tingrettens avgjørelse tolkes annerledes enn at 32-åringen kan fremstå som hovedmann, ikke minst fordi han forklarer at han var på åstedet. Andre opplysninger i saken knytter 32-åringen direkte til drapstidspunktet.

De ulike roller

Bakgrunnen for at 36-åringen, sammen med 32-åringen, har fått lengst tid med brev- og besøksforbud, kan være at det er hans forklaring som er avgjørende for retten. Under alle omstendigheter kan rettens avgjørelse for 31-åringen tolkes slik at han har en mer perifer rolle, siden retten ikke ser bort fra at hans mulighet for bevisforspillelse endrer seg i løpet av de to neste ukene.

Rettens synspunkter er sammenfallende med andre opplysninger Fædrelandsvennen har fått om at 32-åringen kan være hovedmann i saken.

Alle nekter straffskyld. 36-åringen og 32-åringen benekter å ha vært på åstedet da drapet fant sted.