MANDAL: – Dette er jo ikke til å tro. Det er et ord å si om dette. Arrogant! sa en oppgitt varaordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) etter debatten torsdag kveld.

Som ikke var noen debatt, bare ensidig skyts fra mindretallet mot flertallet. Bare vel en time tok det, da hadde KrF, Ap, SV, Venstre og Miljøpartiet snakket seg tomme. De likte ikke at flertallet ikke ville ha eiendomsskatt, men heller selger Agder Energi-aksjene.

Ikke munnkurv

Tause satt for eksempel Paul Storholt (Frp), en representant som ikke akkurat nøler med å ta ordet og si eksakt hva han mener. Nå gikk han fram en gang, bare for å tilbakevise påstander om at flertallet hadde pålagt hverandre munnkurv.

– Nei, nei. Vi hadde ikke bestemt oss i forkant for ikke å si noe. Men jeg var provosert over for kort taletid, sa Storholt til Fædrelandsvennen i etterkant.

budsjettet-10.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

Alf G. Møll (Frp) er heller ikke av den tause sorten, men denne gangen gikk han en gang opp for å si en setning: – Herr ordfører, ingen har gått på trynet!Da hadde Askildsen nettopp sagt at bystyret hadde vært for foroverlent i noen år og gått på trynet i investeringer.

Drittlei debatten

– Hvorfor sa du ikke mer, Møll?

– Vi hadde debattert dette ferdig i forkant, både i gruppa og i driftsstyret. Sant og si er jeg drittlei hele denne debatten om eiendomsskatt eller ei. De som fortsatt er i tvil om hva vi mener får lese sakspapirene.

– Men er det ikke et stort demokratiproblem om dere ikke vil debattere i det åpne rom?– Jeg skjønner spørsmålet, og meningen var ikke å være udemokratisk. Men her hadde i alle fall ikke jeg mer å si.

Debattplukk

Her er et lite utvalg av det mindretallet hadde å si i debatten:

Åse Lill Kimestad (Ap): – Hjemmesykepleiere kan nok være økonomisk bedre enn sykehjemsplasser, men kan aldri erstatte en heldøgns sykehjemsplass.

John Kittelstad (KrF): – Vi er enda mer sårbare nå på grunn av det budsjettet som ble vedtatt i fjor.

Morten Ekeland (SV): – Vi vil ha eiendomsskatt. Det er et nødvendig onde.

Even Tronstad Sagebakken (Ap): – Å øke kommunens utgifter med 700.000 kroner med kontantstøtte er provoserende, slik høyresiden foreslår.

Tore Askildsen (KrF): – Agder Energi-aksjene er en gullgruve for oss. Det er dumt å selge disse aksjene.

Åse Lill Kimestad (Ap): – Det er utrolig å høre at Senterpartiet vil selge arvesølvet som ligger i Agder Energi-aksjene.

John Kittelstad (KrF): – Nå har panikken tatt flertallet. Jeg er forstøkt!