GRIMSTAD: — Vi ble tatt godt imot. Slottet var begeistret og vi ble invitert til kaffe på slottskjøkkenet. Og det beste av alt, vi var først, sier Gurine Seland.

MARS: Gurine Seland fotografert på åkeren 16. mars i år. Da var snøen svertet med grus for at sola skulle få godt tak. Ti dager senere setter en kollega de første potetene. Så kom rekordvarmen i april. Foto: Helge Corneliussen

På slottskjøkkenet ble det, i følge Seland, antydet at de kongelige kanskje vil få servert potetene med bare smør, salt og gressløk for å få frem den riktige godsmaken i tidligpoteten.Det var potetbøndene John Gaute Lunden, Trinelise Udjus og Ole Karsten Lunden som fikk frem de første tidligpotetene og dermed vant kampen om kongens bord.

— Vi satt potetene 26. mars. I Rogaland ble potetene satt 20 dager før oss, men mars var kald. 20 dager i «kjøleskapet» er ingenting. Vi bort en meter snø og fikk god varme. Dermed hentet vi inn igjen forspranget til rogalendingene, sier John Gaute Lunden.

Potetene som torsdag ble sendt til Slottet ble tatt opp dagen før, altså 11. mai. Det er tidenes tidligpotetrekord i potetbygda, der Reddal Fellespakkeri holder til.

— Vi har fine forhold for tidligpoteter i Reddal. Men det er nesten utrolig å få frem potetene så tidlig, halvannen måned etter at vi satt dem, sier John Gaute Lunden.

— Det var ikke så mange kiloene jeg leverte på Slottet, men en smak var det jo. Først i begynnelsen av juni begynner vi å ta opp for alvor. Da får forbrukerne smake årets tidligspoteter fra Reddal, sier Gurine Seland, som er styreleder i Reddal Fellespakkeri.

NYE: Slik ser de ut, nypotetene. De er ikke store, men store nok til en prøvesmak på Slottet. Foto: Helge Corneliussen