OVERSVØMT: Slik ser det ut i nabolaget til David Eikeland. Og vannet bare stiger. Foto: Privat
OVERSVØMT: Slik så kjelleren til David Eikeland ut i seks-tiden mandag (lokal tid). Foto: Privat

— I dag morges hadde vi vannet helt inn til huset. Myndighetene har sendt ut råd om at folk her bør evakuere, og vi har ventet for å se situasjonen litt an. Men nå har vannet begynt å renne inn i kjelleren, så vi velger å dra, sier den 39 år gamle dataingeniøren til Fædrelandsvennen.

Mandalitten har bodd i USA i 20 år, og jobber for et firma som bygger u-båter. Han har kone og en fire måneder gammel datter.

I den lille delstaten Rhode Island, like nord for New York, gjorde familien seg mandag kveld klare for de stigende vannmassene som var ventet bare noen timer senere.

Men så bestemte de seg for å evakuere.

— I vårt område anbefaler myndighetene evakuering, og gata er stengt av. Vi bor 200 meter fra havet, men nå har vi strandlinje. Vannet kommer bare til å stige, og vi velger å dra. Hvis ikke kunne det blitt vanskelig å komme seg unna, sier han, og presiserer at situasjonen ikke er dramatisk.

— Men vi har aldri opplevd en så sterk orkan før, sier Eikeland, som har bodd i huset i ni år.

I Rhode Island har han bodd siden 1999. ## Biler under vann

OVERSVØMT: Slik ser det ut i nabolaget til David Eikeland. Og vannet bare stiger. Foto: Privat

39-åringen forteller at vannet sto svært høyt allerede mandag morgen. Det var ventet at vannstanden flere steder på østkysten ville stige opp mot tre meter som følge av orkanen Sandy.Han forteller at noen av naboene allerede har reist fra stedet for å flykte stormen.

— Vi bor veldig lavt, og nå renner vannet inn i kjelleren. Flere biler stod under vann i åttetiden i dag morges. Høyvannet kommer tilbake i halvnitiden i kveld, og sammen med orkanen så kommer vannet til å stige så mye at det er best å dra nå, sier han.

Da Fædrelandsvennen pratet med Eikeland sent mandag kveld norsk tid, hadde orkanen ennå ikke nådd land.

— Akkurat nå blåser det kraftig, men vi venter orkanen for fullt rundt klokka ni i kveld (lokal tid).

Han forteller at tilfeller av hamstring har forekommet i Newport, slik det har langs hele østkysten.

Han sier at forrige gang det var en stor orkan over Rhode Island var i 1938, og at det meldes at det barometriske trykket er like lavt som den gang.

— Hvis vannstanden stiger like mye som da, vil førsteetasjen her står under vann. Men man regner ikke med at det skal bli like ille som den gang, sier han.

- Skal holde meg inne

Fædrelandsvennen snakket mandag med flere sørlendinger spredt utover hele uværsområdet. De kunne melde om folketomme gater, stengte butikker og stanset kollektivtransport.

Rhett Tønnesen (41), restauranteier fra Hovden, er i New York for å besøke familien i Brooklyn. Han sier at det har vært en spesiell dag i bydelen.

PÅ FERIE: Jens Petter Holmquist (60) (nr. to f.h.) fra Mandal er med kona Emmy Holmquist (54), Steinar Skeie (61) og Vigdis Vetnes (64) i New York på ferie. Foto: privat

— Dette er ikke den største stormen, men det kan komme vind opp mot 180 km/t. Folk hamstrer mat og andre ting, og det er mest turister som er ute i gatene. Ellers er alt stengt av butikker og skoler, og ingen busser går. Det kan bli "heavy" i kveld, og jeg kommer til å holde meg inne.Jens Petter Holmquist (60) fra Mandal var med kona og et vennepar på et hotell i hjertet av millionbyen.

— Akkurat nå har vi søkt ly inne på hotellet like ved Times Square, og vi har gardert oss med lommelykter. Vi blir nok her i dag, sier han.

— Det er mange stengte butikker, og mange av butikkene og hotellene har tapet vinduene. Det er en del turister ute i gatene, men det er stille før stormen nå, sier han.

Tomme gater og sirener

Tina Kasin fra Kristiansand studerer ved Long Island university som ligger like ved den lille byen Brookville på Long Island. Hun har allerede følt på naturkreftene i løpet av dagen.

— Strømmen har røket og aggregatene kjører for fullt. Vi har fått beskjed om at ingen får lov til å bevege seg på utsiden. Universitetsledelsen er redd for at vi skal bli truffet av gjenstander i uværet, sier hun.

— Vi har allerede sett et tre som har blåst overende inne på campus-området, sier Kasin.

Marianne Hetland fra Kristiansand er på ferie i New York og betrakter uværet som drar seg til fra en leilighet i 20. etasje midt på Manhattan.

— Det er kraftig vind og regn her. Gatene er nesten tomme og det går mye sirener.

Heisen i leilighetskomplekset har vært stengt siden klokken 14 mandag ettermiddag, og Marianne og resten av reisefølget har derfor stort sett oppholdt seg innendørs.