KRISTIANSAND: Norske myndigheter har nå i lengre tid jobbet intenst med å få utlevert de to dødsdømte fangene til Norge. Utleveringen kan skje ved en ren soningsoverføring eller ved at de benådes av president Joseph Kabila.

Nylig meldte NRK at norske myndigheter nå har gått bort fra en løsning som innebærer soningsoverføring. En slik løsning vil være langt mer komplisert enn en benådning for både norske og kongolesiske myndigheter.

Professor i strafferett, Jo Martin Stigen, mener det ikke er uproblematisk at norske myndigheter jobber for en benådning.

— Hvis benådningen ikke hadde funnet sted uten press fra Norge, må man spørre seg om hvorfor man gjør det. Norske myndigheter har et medansvar for at norske borgere stilles til ansvar for kriminelle handlinger, sier Stigen.

Dødsstraff

Spesielle omstendigheter kan likevel gjøre at det stiller seg annerledes.— Hvis alternativet er dødsstraff vil det for eksempel være helt uproblematisk å jobbe for en benådning. Andre omstendigheter som kan spille inn er humanitære forhold, hvor lenge man har sonet og hvordan soningsforholdene er. Man kan jo komme frem til at alt i alt er en benådning en god ting. Men det er jo problematisk dersom resultatet blir at drapsmenn går fri, sier Stigen.

Moland og French anket ikke den siste dommen i håp om at det kunne få fart på utleveringen til Norge. Begge to har hele tiden nektet for at de drepte sin kongolesiske sjåfør i mai 2009. Hvem som drepte sjåføren og hva som egentlig skjedde i jungelen i Kisangani fremstår fremdeles som en gåte.

Flere nordmenn benådet

Det finnes ingen oversikt over hvor mange nordmenn som har blitt benådet i utlandet. Et søk i avisarkivene viser at en rekke straffedømte nordmenn har blitt benådet i utlandet, spesielt i Thailand.

I 2002 ble 24 år gamle Leo Sande Gasnier fra Brønnøysund løslatt etter fem år i fengsel for hasjsmugling i India. Han ble benådet av den indiske presidenten, etter påtrykk fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jan Petersen (H).

— Etter over fem år i indisk fengsel, syntes vi tiden var inne for å søke å få ham benådet, slik at han kan reise hjem og gjenoppta en normal tilværelse, sa Norges ambassadør i India, Truls Hanevold, til NTB den gang.

- Jobber for soningsoverføring

Både Utenriks— og Justisdepartementet opplyser til Fædrelandsvennen at det fortsatt jobbes for en soningsoverføring.- Vi jobber for en soningsoverføring. Den andre muligheten for de to nordmennene er at de blir benådet av presidenten, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD.

— Betyr det at dere jobber aktivt for en benådning?

— Vi har vært åpne på at det er to mulige løsninger. Det er enten en soningsoverføring eller at de blir benådet av presidenten, men jeg har ikke anledning til å gå nærmere inn på hvordan vi konkret jobber, sier Elsebutangen.

Soning i Norge

På spørsmål om det er problematisk å jobbe for en benådning, gjentar Elsebutangen at det er to løsninger som er mulige.

— Foretrekker dere en soningsoverføring?

— Som sagt er det to mulige løsninger, enten en soningsoverføring, som vi arbeider for, eller at de blir benådet av presidenten.

En soningsoverføring innebærer at de to nordmennene soner straffen i Norge.

— Da påtar Norge seg å effektuere dommen. Å anerkjenne dommen de to har fått er jo ikke uten problemer, sier Jo Martin Stigen.

Banket opp

I begynnelsen av februar kom det frem at de to nordmennene skal ha blitt mishandlet i fengselet. I etterkant holdt advokat Morten Furuholmen en pressekonferanse hvor han ba justisminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg om å gripe inn.

Fædrelandsvennen har forsøkt å innhente kommentarer fra Faremo. Svaret fra Justisdepartementet kan du lese her.

Møter med ministre

Utenriksdepartementet har gjennomført en rekke møter med flere ministre i den kongolesiske regjeringen. Denne dialogen ledes av Norges ambassadør i Angola, Jon Vea. Vea ønsker ikke å uttale seg om dette arbeidet og viser til Utenriksdepartementet for uttalelser.— Vi har hatt en rekke samtaler med kongolesiske myndigheter om saken. Vi arbeider intenst med å finne en løsning, men den politiske situasjonen i Kongo er uavklart, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen.

I desember ble Moland og French overført til Ndolo-fengselet i Kinshasa. Det ble regnet som et viktig steg på veien til å bli utlevert til Norge.

De to får ved jevne mellomrom besøk av ambassaderåd Alida Endresen. Hun fortalte søndag at hun tviler på at det skjer noe i saken før den nye regjeringen er på plass i Kongo.