Spanerne kontrollerer to nigerianske prostituerte ved Domkirken i Kristiansand natt til lørdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Denne uken har politiet spanet og kartlagt prostitusjonsmiljøet i Kristiansand. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
En norsk mann får selskap av to prostituerte på Torvet i Kristiansand. De er to av ti som er ute natt til lørdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Mannen fortsetter nedover Markens sammen med kvinnene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Politiet Kristiansand patruljerer i tjenestebiler i Markens. Like ved forsøker nigerianerne å selge sex til menn på bytur. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Klokken er halv to natt til lørdag. Stemningen på restaurantene i Markens er høy. Det er varmt, og folk nyter de siste dråpene før stengetid utendørs.

På en benk på Torvet har en kraftig bygd eldre norsk kar slått seg ned. Han har dratt skyggelua godt ned i øynene.

To afrikanske kvinner i 20-30-års alderen gir mannen selskap. Etter en liten stund reiser trioen seg. Rolig tusler de oppover Markens, og blander seg med andre folk.

Mannen fortsetter nedover Markens sammen med kvinnene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

100 meter etter følger to politispanere.Ved Henrik Wergelandsgate svinger trioen vestover. Spanerne stopper på gatehjørnet, ser at afrikanerne og nordmannen etter hvert skiller lag.

— Jeg tror nok at de tilslutt måtte innse at han ikke var så interessert likevel, sier «Espen», som leder spanerne. Han ikke vil bruke sitt virkelige navn.

Ukeslang aksjon

Fædrelandsvennen er med ham og tre kolleger på jobb. De overvåker prostitusjonsmarkedet i Kristiansand. Målet er også å ta sex-kunder.

Flere kvelder denne uka har politiet trålet gattene nattestid. De har også besøkt leiligheter der det selges sex.

Så langt er det registrert 13 prostituerte på inne- og utemarkedet. De fleste av dem er nigerianske kvinner.

— Dette gir et inntrykk av at Kristiansand er en av de byene som har flest prostituerte, uttalte politistasjonssjef Ole Hortemo fredag.

Mellom 20 og 30

Denne uken har politiet spanet og kartlagt prostitusjonsmiljøet i Kristiansand. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Politiet anslår at det totale antallet prostituerte i byen ligger mellom 20 og 30. De fleste opererer i det skjulte.— Det er omtrent det dobbelte av hva vi hadde trodd, sier «Espen».

Hva årsaken til økningen er, vet ikke politiet med sikkerhet.

— Men det kan tyde på at markedet i Kristiansand er godt, og at det er kamp om plassene i de større byene, sier Dag Tallaksen, ordenssjef i Kristiansand-politiet.

På vei tilbake mot Torvet passerer vi to berusede menn i 50-årene. En afrikansk kvinne står sammen med den. Hun hever pekefingeren.

— Jeg har sagt det til dere før, bare én av gangen, sier hun strengt på engelsk.

Sjekker ID

Spanerne teller rundt ti nigerianske kvinner på og rundt Torvet natt til lørdag. Ved Domkirken blir to av dem sjekket for ID-papirer, pass og oppholdstillatelse.

Spanerne kontrollerer to nigerianske prostituerte ved Domkirken i Kristiansand natt til lørdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Hvorfor skal dere sjekke oss igjen, dere har allerede gjort det, sier en av kvinnene oppgitt.Når spanerne går videre, blir kollegaen hennes igjen for å snakke med Fædrelandsvennen.

Hun er 38 år og har fire barn hjemme i Nigeria. Det er to år siden hun så dem sist.

— De vet ikke hva moren deres gjør. Jeg kan ikke fortelle barna mine jeg selger kroppen min, sier kvinnen.

- Skremmer kundene

Hun har vært i Kristiansand i ti måneder. Det kan gå en hel uke uten at hun tjener penger.

— Mennene er redde for å betale for sex. Politiet har skremt dem bort, sier hun.

Neste uke vil hun reise. Forhåpentligvis kan hun snart dra tilbake til Italia der hun jobbet på et hotell inntil hun fikk sparken på grunn av dårlige tider.

En norsk mann får selskap av to prostituerte på Torvet i Kristiansand. De er to av ti som er ute natt til lørdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Jeg vil dra fra dette dårlige stedet. Det er ikke en bra jobb å selge seg på gata. Men det er ingenting jeg kan gjøre med det. Jeg er her for å redde barna mine, sier kvinnen.Telefonen hennes ringer. Samtalen går på et ukjent språk, men vi oppfatter at hun sier at hun snakker med journalister. Det er personen i andre ende tydeligvis ikke glad for. Samtalen blir hissig.

— Jeg må gå til venninnen min, sier 38-åringen når hun har lagt på røret.

Kommer via Europa

«Espen» sier mange av nigerianerne har kommet via Spania, noen fra Italia og Frankrike.

Kvinnene stifter ofte gjeld til bakmenn i hjemlandet for å kunne reise til Europa.

— De blir fanget av gjelden, og vet at hvis de ikke betaler, blir familien deres truet. Det er ganske kynisk, sier spaneren.

Tidligere på fredagskvelden sitter Fædrelandsvennen sammen med «Espen«s kolleger i en bil utenfor en bygård i Kristiansand.

Politiet har fått tips fra nabolaget om at to russiske kvinner selger sex i en leilighet.

«Espen» og en annen spaner har tatt plass i en annen leilighet der de kan observere trafikken ut og inn til russerne.

Etter flere timers venting, har ingen sex-kunder dukket opp, og aksjonen avblåses. De vil forsøke igjen neste kveld.

Flere nasjonaliteter

«Espen» mener å se tegn på at innemarkedet er organisert. Spanerne har gitt seg ut for å være sex-kunder, ringt på annonser på nettet og fått en sms fra en nettbasert tjeneste med oppmøtetid og -sted.

Politiet Kristiansand patruljerer i tjenestebiler i Markens. Like ved forsøker nigerianerne å selge sex til menn på bytur. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Kanskje har de en eller annen form for formidlingssentral, eller kanskje de bare bruker denne svartjenesten fordi det er billig, sier han.Mens utemarkedet stort sett består av kvinner fra Nigeria, er det flere nasjonaliteter som opererer fra leiligheter og byens hoteller.

Vi kjører en sivil politibil rundt i byen. «Espen» peker på flere adresser hvor det er mistanke om at det skjer sex-salg.

— Kvinnene er her ikke så lenge av gangen, ofte bare en måned, før de reiser videre til neste by. Kanskje de da videreformidler leilighetene til andre kvinner, undrer spaneren.

Tok mann på fersken

Ingen sex-kunder blir avslørt lørdag. Onsdag hadde spanerne mer suksess. Da ble en norsk mann i 50-årene tatt med buksene nede.

På et hotell i byen hadde spanerne plassert seg i resepsjonen. Ei russisk kvinne passerte dem og fortsatte inn på et rom. To minutter senere gikk kunden inn i det samme rommet.

— Etter hvert banket vi på, og da vi kom inn gjemte han seg i dusjen. I begynnelsen nektet han for å ha kjøpt sex, men etter hvert skjønte han at han var avslørt. Kvinnen sa rett ut at hun hadde fått penger for sex, sier «Espen».

Prisen var tusen kroner for en halvtime. Nå kan mannen vente seg ei bot på mellom 10- og 15.000 kroner.

Så langt i år er tre menn tatt for sex-kjøp i Kristiansand.