— Nå er det et åpent spørsmål hvem som påførte min klient skaden. Vi synes det er synd at ikke ansvaret ble plassert, sier offerets bistandsadvokat, Alf Ånund Breive til Fædrelandsvennen.

12. januar i fjor ble en mann funnet forslått og med hjerneblødning etter et nachspiel i Nidelvåsen utenfor Arendal.

Aust-Agder tingrett dømte en 34-åring til fire års fengsel for å ha påført mannen de livstruende hodeskadene. Han måtte samtidig ut med 100.000 kroner i erstatning.

Lettet

Dommen ble anket, og i Agder lagmannsrett svarte juryen nei på skyldspørsmålet. Fagdommerne som behandlet erstatningskravet, kom til at han også skulle frifinnes for dette. Forsvarer Thor Backe-Wiig er godt fornøyd med resultatet.

— For min klient var dette en lettelse. Han har vært preget av denne alvorlige saken og er selvsagt glad for nå å være frifunnet, sier han tilAgderposten, som først meldte om dommen.

Kan være påført av andre

Ved behandling av sivile krav er ikke beviskravet like strengt som i straffesaker. Dommerne mener skadene meget vel kan være påført ved at 34-åringen slo voldsofferet flere ganger og/eller dyttet ham slik at han falt og slo hodet i bakken. Men de mener det også er holdepunkter for at skaden kan ha blitt påført før kontakten med den tiltalte arendalitten.

34-åringen forklarte i retten at han oppfattet voldsofferet som kranglete og ga ham et dytt idet han passerte ham. Han registrerte at han falt og at han blødde fra hodet. Han ble redd og løp inn i en leilighet for å hente hjelp. Selv kan ikke offeret huske noe fra den aktuelle natten.

Vitne erkjente vold

Før dette så flere vitner at fornærmede var i håndgemeng med to andre personer og falt i bakken. En av dem, en kristiansander, vitnet i lagmannsretten og forklarte at han slo mot offerets hode og sparket ham under knærne for at han skulle falle. Mannen har bakgrunn fra kampsport og som yrkesmilitær og innrømmet at han kunne «være effektiv i voldelige situasjoner», slik det formuleres i dommen.

På bakgrunn av dette mener lagmannsretten det er vanskelig å konkludere med hvor sannsynlig det er at det var tiltalte som påførte skaden. Dommerne støtter seg til den medisinsk sakkyndige som slår fast at en person som er påført hodeskader kan kvikne til for deretter å falle sammen senere når blødningen i hjernen har utviklet seg. Dette kan ta fra få minutter til flere timer.

Etterforskes ikke

Bistandsadvokat Alf Ånund Breive konstaterer at det aktuelle vitnet erkjente å ha begått omfattende vold mot hans klient, men han kjenner ikke til om politiet nå vil ta tak i saken på nytt.

— Men det er et godt spørsmål, sier Breive.

Etterforskningsleder Jens Martin Reiersølmoen i Arendal-politiet opplyser til Fædrelandsvennen at det ikke er iverksatt ny etterforskning.

— Jeg er ikke kjent med hva som skjedde i lagmannsretten og kan ikke uttale meg om det, sier han.