KrF-politiker Harald Sødal mener en kåring av byens symbol i form av bygg og miljø er viktig.

— Det handler om hva du forbinder med byen og stedet, og en slik kåring er viktig for å skape identitet. Nå kan vi få en bevisstgjøring på hva som er oss. Dette ser en over hele verden. Vi har pyramidene i Egypt, Eiffeltårnet i Paris, Big Ben i London og frihetsgudinnen i New York. Disse er viktige markører for folk som bor der, og det mener jeg vi godt kan få et tydeligere symbol på i Kristiansand også, sier Sødal.

Se listen:

Han er tydelig i hva han mener er byens kjennetegn.

— Det er jo byplanen, altså kvadraturen. Det er jeg helt avgjort på. Det er kvadraturen som er unikt med byen vår. Gamle Cristiana var kladden, og så ble planen realisert i Kristiansand. Her fikk Christian den 4. og hans planleggere blanke ark og tegnestifter, sier han.

— Derfor skremmer det meg å se utviklingen i byen, der planene er å bygge høyt og tett for å spare penger. Da vil vi miste identiteten vår fordi det unike med byen vår forsvinner, og vi blir mer og mer like alle andre byer. Det er en utvikling jeg er i mot, sier han.

Les også:

Må finne og spisse sjela

Prosjektleder for foreningen Posebyen, Bente Pauline Buverud, er glad for at debatten rundt Kristiansand sin identitet blir tatt opp.

Hun mener at sjela til byen er skjult, og at merkevaren til byen derfor må spisses og selges bedre.

— Problemet vårt er at vi ikke studerer bysjela godt nok, og at vi ikke ser hvilke ulike deler den består av, sier Buverud.

— På en måte har byen vår en identitetskrise fordi sjela er såpass vanskelig å finne. Mange andre byer som har gamlebyer virker som å være mye mer bevisst på sin merkevare. I Kristiansand har man aldri hatt en strategi for å verne gamlebyen, fortsetter hun.

— I dag mangler vi en tydelig merkevare på byen vår, den er altfor diffus. Vi trenger konseptutvikling innefor de ulike bydelene, det gjelder for eksempel murbyen og posebyen, sier Buverud.

Hun tror løsningen er å bli mer oppmerksom på hva byen består av.

— Hva er Odderøya, hva er Posebyen, hva er Otra og hva vil vi med disse delene av byen? Vi må utvikle disse ulike delene av byen, men vi trenger en helhetlig plan for å inkludere de bedre. Her har vi en mulighet til å integrere historien inn i det nye, sier hun.

Les også:

Et vanskelig valg

Tidligere kulturdirektør Dagny Anker Gevelt tror kåringen blir vanskelig.

— Det er seks fine eksempler på Kristiansand som er plukket ut, og jeg har stor tiltro til de tre som har nominert byggene. Men byggene er såpass forskjellige at jeg tror det blir vanskelig å finne noe som kan romme alt av byen. De nominerte representerer ulike element ved at Posebyen og byplanen har mye viktig historie, mens Kilden er et spektakulært bygg som er mer fremtidsrettet, sier hun.

Gevelt tror merkevaren Kristiansand kan gjøres enda tydeligere.

— Det er nok et potensial der for å selge den enda bedre og tydeligere, for eksempel den unike blandingen av intimitet i Posebyen og det fremtidsrettete ved Kilden og fiskebrygga, sier hun.