AGDER: En oversikt over Arbeiderpartiets svakeste valgresultater viser at 2013 ble et særdeles dårlig år.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå.

Med sine 23, 8 prosent i Vest-Agder og 28,1 prosent i Aust-Agder havnet årets resultatene på listen over de tre dårligste årene siden 1945. ## Likt på landsbasis

Det absolutt dårligste resultatet i begge Agder-fylkene fikk Arbeiderpartiet i 2001. Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jo Saglie, forteller at dette følger de nasjonale trendene.

— 2001 er jo det året Arbeiderpartiet hadde sitt absolutt dårligste resultat etter krigen. Det er ikke så rart at det er dårlig også i Agder. Det samme gjelder for i år. På landsbasis er dette det nest dårligste resultatet Arbeiderpartiet har hatt, kun slått av 2001, forteller han.

Han er ikke overrasket over at Agder følger resten av landet.

2009 var unntak

— Det er regionale forskjeller i partienes oppslutning, for eksempel har Arbeiderpartiet alltid stått relativt svakt i Agder mens KrF har stått sterkt. Likevel er det slik at når et parti har framgang, går det gjerne fram både der partiet er sterkt og der det er svakt.

IKKE OVERRASKET: Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jo Saglie, forteller at Agder-fylkene er fulgt de nasjonale trendene.

Hvorfor årets valg gikk som det gikk vil det trolig lages mange analyser på. Men Saglie forteller at det gjerne er slik at partier i regjering også får ansvaret for alt som går galt, og at det sliter på oppslutningen. Valget 2009 var dermed et unntak.

Fulgte Høyrebølgen

Høyres sterkeste resultater i Aust— og Vest-Agder stemmer også overens med resten av landet. Så bra har ikke partiet gjort det siden 80-tallet.

Les:

— Høyre følger også de nasjonale trendene. Også på landsbasis var 1981 og 1985 de beste valgårene for Høyre. Dette var jo under Høyrebølgen, forteller Saglie.