– Gautestad Vindpark vil egne seg godt i og med at det vil berøre få mennesker og ødelegge lite av naturen i et område med skrinn skog, men med gode forhold for vindkraft. Noen må si ja om vi skal få til grønn energi i Norge og jeg sier ja, sier grunneier Leif Gautestad i en pressemelding.

I samarbeid med Gautestad og grunneier Harald Aas vil Zephyr AS se om det er mulig å bygge et vindkraftverk med 12 turbiner på Gautestad i Evje og Hornnes kommune.

– Det kan bidra til flere arbeidsplasser i Evje og Hornnes kommune. Det vil også gi betydelige inntekter til en kommune med stram økonomi, sier Gautestad.

Topptrener i håndball Leif Gautestad er grunneier på Evje og vil være med på å bygge ut et vindmølleområde. Foto: Arkivfoto

Vil gi inntekter til kommunen

Et slik vindkraftverk vil ifølge Zephyr AS kunne produsere omtrent 265 gWh per år. Det tilsvarer det årlige strømforbruket til 16.500 husstander, dersom man følger SSB sitt gjennomsnittsforbruk på 16.000 kWh per husstand.

I pressemeldingen trekkes det fram at et vindkraftverk gir store årlige inntekter til kommunen. Her i form av både grunnrenteskatt, produksjonsavgift og eiendomsskatt.

– Kraftverket vil produsere strøm til næringslivet i kommunen, og på den måten kunne bidra til både arbeidsplasser, næringsvekst og høyere skatteinntekter, skriver vindkraftselskapet i pressemeldingen.

De planlegger oppstart i 2029.

Lokker med strømpriser til alle i kommunen

Slik er det Zephyr i første omgang ser for seg at vindkraftverket vil bli. Foto: Zephyr AS

Vindkraftselskapet har utviklet konseptet «Kraft til kostpris». Det gir kommuner som sier ja til å etablere nye vindkraftverk tilbud om å kjøpe kraft til prisen det koster å produsere den.

Dette gjelder for både innbyggere, næringsliv og kommunen.

Grunneier Harald Aas er positiv til utbyggingen av vindkraftverket. Han trekker fram at prosjektet vil legge til rette for fortsatt utvikling av Gautestadheia, samt resten av kommunen.

– Jeg er opptatt av at både kommunen, næringslivet, innbyggerne og hytteeierne skal sitte igjen med noe dersom vi bygger et vindkraftverk. Kraft til kostpris vil gi forutsigbare, lave strømpriser til alle i kommunen, sier Aas.

I første omgang ønsker Zephyr å presentere planene og utvikle disse i tett samarbeid med kommunen, næringslivet og vindkraftverkets nærmeste naboer.

Ordfører: – Nytt moment

Det gjeldende vedtaket fra kommunestyret i Evje og Hornnes er at man er negative til vindkraft i kommunen, men ordfører Morten K. Haraldstad (Krf) påpeker at det er nytt kommunestyre på plass nå.

– Jeg forholder meg til de vedtakene som er gjort om vindkraft i kommunestyret, men jeg anser det som et nytt moment dette med at de vil tilby kraft til kostpris. Det gjør at det kan bli mer interessant for flere, sier Haraldstad til Fædrelandsvennen.

– Er du personlig positiv til saken?

– Jeg er såpass pragmatisk at man må se på hvert enkelt prosjekt som kommer.

Han påpeker at han tidligere har jeg vært negativ til vindkraft i kommunen, men vil møte nye initiativer med et åpent sinn. Han er også positv til at Zephyr er eid av kommuner, og ikke private aktører.

– Jeg er fremdeles skeptisk til vindkraft, sier Haraldstad som gjentar flere ganger at han forholder seg til gjeldende vedtak i kommunen.

Han sier det er naturlig å la kommunstyret se på saken på nytt, men vet ikke nøyaktig når dette vil skje.