KRISTIANSAND: – Jeg gleder meg! Å kunne holde på med det jeg elsker, og inspirere andre til å prøve spill samtidig, er gøy.

Det sier Fædrelandsvennen nye spillanmelder, Tanya Pettersen.

Hun har spilt siden hun var barn, og spillhobbyen tar gjerne mye av fritiden. Nå ser hun fram til å både anmelde og skrive om dataspill for Fædrelandsvennens lesere.

Håpet er å bryte ned noen fordommer om spill, og få flere til å se hva som er bra med gaming, sier hun.

– Stor del av barn og ungdommers liv

– Hva er det som er gøy med spill?

– Spill kan fortelle gode historier, på en annen måte enn bøker. Jeg dras inn i historien på en annen måte enn andre medier på grunn av spillets interaktivitet. Jeg begynte å spille da jeg gikk i fjerdeklasse, mest Super Mario Bros og Pokémon. Jeg arvet spillene fra eldre søsken. Jeg introduserte pappa for spill, så vi kunne spille sammen. Så ble han bitt av basillen. Jeg har mange gode barndomsminner fra da vi spilte sammen.

Her Tanya Pettersen hjemme på spillrommet på Slettheia. Foto: Jacob J. Buchard

– Hva synes du om spilltilbudene for barn i dag?

– Det har vært veldig få fysiske arenaer der barn og unge kan gå for å ivareta gaming-interessen sin, men det er heldigvis i ferd med å endre seg. Vi må forstå hvor stor del spill har blitt av barn og ungdommers liv. Den interessen burde ivaretas på samme måte som hvilken som helst annen interesse, som sport eller kunst.

– Vet foreldre nok om hobbyen til barna sine?

– Nei, mange foreldre bryr seg for lite når det kommer til barnas spillinteresse, og lar de holde på uten å involvere seg i det hele tatt. Det er fortsatt mange som tror at spill er farlig med tanke på vold og avhengighet, men det langt ifra så svart-hvitt.

Jeg har også jobbet på skole, og der så jeg at barna tok med seg deler fra Pokémon-spill inn i felles lek. Spill og fysisk lek har en overføringsevne.

– Hvorfor er mange skeptiske?

– Spill blir fremdeles sett på som litt tabu. Men mange voksne og barn bruker spill som et avbrekk fra en hektisk hverdag. Selv liker jeg å spille noen andre, og leve meg inn i en annen verden en stund. Jeg tror det kan være like sunt for den mentale helsen som mye annet.

– Kult med dame som spiller

– Hvor mye spiller du?

– Det er godt spørsmål, det varierer veldig. Kanskje tre timer hver dag. Jeg liker spill som har en god historie, og som gjerne har et godt budskap. Nå for tiden spiller jeg «God of War: Ragnarök», som er et action- og eventyrspill.

– Får du reaksjoner fra andre på at du spiller?

– Det har vært mest kommentarer som «jenter spiller jo ikke», men det var mer av det før. De siste årene har det vært mer positivitet rundt det. Nå sier mange at det er kult med en dame som spiller.

– Hva håper du at dine anmeldelser kan føre til?

– Jeg håper at folk får mer kunnskap om hva spillverdenen dreier seg om, hvor mye bra det kan gjøre for folk. At de blir inspirert til å prøve noe nytt, eller kanskje får lyst til å prøve å spille for første gang.

– Hva ser du etter når du anmelder spill?

– Det første er relasjon mellom spilleren og spillet. Og spilldesignet, hvordan det føles å spille. Om det er en god historie, og om spillet har et budskap.

– Viktig å ta det på alvor

Dette er første gang Fædrelandsvennen har en egen spillanmelder.

– Vi er spente på hvordan dette blir mottatt av leserne våre, sier Eva Myklebust, som er skrivende leder for avisens by-satsing.

– Spill er blitt en viktig del av kulturen og hverdagen vår, derfor er det viktig for oss at vi tar dette på alvor. Vi er heldige som har fått Tanya med på laget. Hun har en unik kompetanse, og jeg er sikker på at hun vil skrive gode saker både for lesere som kan mye om spill, og for lesere som trenger en guide for å forstå hva unge spiller og snakker om.