KRISTIANSAND/ OSLO: Reidar Skaaland pådro seg alvorlige skader da motorsykkelen hans kolliderte med en bil på riksvei 9 ved Kilefjorden camping lørdag 20. mai. Denne uken ble han operert for lårbeinsbrudd ved Ullevål universitetssykehus i Oslo.

— Han ble skrevet ut herfra fredag, forteller informasjonsrådgiver ved sykehuset, Alf T. Bøhler, som før operasjonen denne uken karakteriserte Skaalands tilstand som alvorlig, men stabil.

- Ved godt mot

Randesund-organisten og mc-entusiasten Reidar Skaaland har den siste uken fått uvurderlig støtte fra nære venner og familie. Selv har han også tydelig vist glimt i øyet i samtale med venner, til tross for den harde medfarten han har fått.

Skaaland ligger på en ordinær sengepost på sykehuset i Kristiansand, og nå er tiden en av de viktigste faktorene for å komme fysisk til hektene.

— Jeg har såvidt hilst på ham i dag, der han ligger på ortopedisk. Han har kommet seg over den første kritiske fasen med observasjon. Etter forholdene virker han til å være i god behold, sier lege Jarl-Erik Haaland ved ortopedisk avdeling på Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Skaaland er nå ferdig behandlet for lårbeinsbruddet, og i dagene som kommer er det hvile og restitusjon som er nøkkelordene.

Han skal nå komme seg og bli frisk, og virker til å være ved godt mot, sier Haaland.

Legen understreker at han kjenner pasientens historikk for dårlig til å si noe om hodeskadene den 42-år gamle mc-entusiasten og Randesund-organisten også pådro seg i ulykken.

- Ser lovende ut

Sogneprest Svein Gjesdal i Randesund menighet fortalte tidligere i uken til Fædrelandsvennen at det så lovende ut for den svært populære organisten i menigheten hans:

— Det ser lovende ut. Jeg snakket med faren hans i stad på telefon fra sykehuset, og han er kommet til seg selv. Men han er jo ganske sliten og trøtt etter å ha blitt dopet ned.

— Han hadde visst spurt om vi er klar over at han ikke kan spille i kirka på søndag, sier Gjesdal og drar litt på smilebåndet.

— Det ser jo lovende ut, men vi vet jo ikke hvordan det blir på lang sikt hvis det er sånn at han har fått hodeskader. Men det er fantastisk at han har klart å overleve, fortsetter Gjesdal alvorlig.

Ifølge sognepresten skulle Skaaland blitt sendt til sykehus i Kristiansand onsdag.

— Men så oppdaget de at han hadde et brudd i et bein, og det skulle de operere i morgen, sier Gjesdal, som tror Skaaland blir fraktet til Kristiansand en av de nærmeste dagene.

Stort engasjement Ulykken har rystet både kristne miljøer og mc-miljøer på Sørlandet. Søndag ble en forbønnsaksjon satt i gang per mobiltelefon, og hilsener til Skaaland begynte tidlig å tikke inn på fvn.no sitt debattforum. (se nederst i denne saken).

Svein Gjesdal blir overrasket når han hører at godt over hundre innlegg med hilsener til Skaaland er kommet inn på fvn.nos debattforum.

— Det er jo fantastisk, det hadde jeg ikke trodd. Det går jo mange tekstmeldinger og mailer i alle retninger nå, det er kjempebra, sier sognepresten.

Behandlet på Ullevål

Reidar Skaaland skal ha vært bevisstløs da han ankom Sørlandet sykehus i Kristiansand lørdag ettermiddag. Han ble senere fløyet til Ullevål universitetssykehus i Oslo.

— Han hadde betydelige skader i hode og bein, opplyste operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til fvn.no lørdag kveld.

Den samme informasjonen ble også gitt fra Ullevål Universitetssykehus mandag kveld:

— Han har hodeskader og får intensivbehandling, opplyste informasjonsrådgiver ved sykehuset, Marit Stenbråten.

Kortesje

Ulykken skjedde på riksvei 9 ved avkjørselen til Iveland like nord for Kilefjorden i 15-tiden lørdag. Flere motorsykler kjørte i følge nordover på riksveien i forbindelse med Motorsykkelens dag. Ved avkjørselen stanset en møtende bil for å svinge til venstre mot Iveland. Føreren av bilen bak oppdaget ikke at bilen sto stille før det var for sent. Vedkommende havnet dermed over i motsatt kjørefelt og traff mc-kortesjen.

Sammenstøtet skal ha vært svært kraftig.

— Bilen prøvde en unnamanøvrering ut i grøften på høyre side, men ble slengt tilbake i veien og over i motsatt kjørefelt, sier Solås.

Raskt på plass

Politiet fikk melding om ulykken fra AMK, og både luftambulanse, ambulanser og politipatruljer ble sendt til stedet. Reidar Skaaland ble kort tid etter fraktet med luftambulanse til sykehuset i Kristiansand. En kvinne som satt i bilen brakk håndleddet i det kraftige sammenstøtet. Hun ble kjørt til sykehuset med ambulanse.