KRISTIANSAND: — Jeg mener dette er feil. Så unge personer skal helst ikke i fengsel. Vi kommer til å påkjære dette mandag morgen, sier forsvarer Johnsen til fvn.no.

18-åringen er siktet for drapsforsøk etter at han stakk ned en 28 år gammel mann i Apotekerbrotet i Mandal sentrum natt til søndag 13. august. Han har også i retten innrømmet å ha stukket en 17-åring to ganger i ryggen en time tidligere.

— Min klient hadde håpet at han nå skulle slippe ut, og er naturligvis skuffet, sier Johnsen.

- Kan gjøre mer skade 18-åringen ble pågrepet av politiet dagen etter at knivstikkingen fant sted. Han har siden vært varetektsfengslet. Retten legger til grunn for fengslingen at det foreligger omstendigheter som styrker mistanken om at siktede er skyldig etter siktelsen.

For Johnsen er den forlengede varetektsfengslingen et paradoks. Han mener det fra sentralt hold er signalisert at unge lovbrytere ikke skal holdes i fengsel, men følges opp av andre instanser.

— Min klient er en person som aldri ha vært borti noe tidligere. Det er derfor feil at han skal holdes i varetekt i månedsvis. Det kan gjøre mer skade på gutten enn om han hadde vært ute, sier Johnsen.

Retten mener imidlertid at fortsatt varetektsfengsling i fire uker ikke er et uforholdsmessig inngrep, og at fengslingen er tilstrekkelig begrunnet. En person kan holdes i varetekt opp til seks uker fra tiltale foreligger, men siden etterforskningen fortsatt pågår, er ikke 18-åringen tiltalt.

Frem til hovedforhandling

«Det er i vurderingen også tatt hensyn til at påtalemyndigheten tar sikte på å holde siktede i varetekt frem til hovedforhandling, som mest sannsynlig vil kunne avholdes innen utgangen av året. Det foreligger ingen fare for oversoning», heter det i kjennelsen fra Kristiansand tingrett.

Foranledningen til knivstikkingen var ifølge politiet et slagsmål mellom en gjeng fra Vennesla og ungdom fra Mandal. De hadde hatt et sammenstøt tidligere på kvelden før de igjen braket sammen. Da hadde 28-åringen kommet mellom.

17-åringen fikk lettere skader, mens 28-åringen ble fløyet til Ullevål universitetssykehus med livstruende skader.

— Min klient er uenig i siktelsen fordi han mener han ikke forsøkte å ta livet av noen og heller ikke ville skade noen. Han var ikke en av hovedpersonene i bråket, men skulle hjelpe vennene, sa Johnsen til fvn.no da 18-åringen ble fengslet i august.