KRISTIANSAND: – Inneværende år har nok vært det verste året noensinne, hittil i år har vi opplevd dobbelt så mange ran som på samme tidspunkt i fjor, sier politistasjonsjef i Kristiansand, Ole Hortemo, til TVSør.

I tillegg til at fem av syv bankran i Norge i år er begått på Sørlandet, har Kristiansand alene opplevd 30 ran hittil i år.

Og det er spesielt bensinstasjoner som har vært utsatt. Bare den siste måneden er to bensinstasjoner ranet i Kristiansand og en i Søgne.

Hortemo opplever at både ranere og folk flest ikke er klar over hvilke konsekvenser et ran får for offeret.

– Vi ser at det får langt større konsekvenser for offeret enn det mange forestiller seg. Det går på den opplevde trussel og den frykt det skaper. Og det får også virkning langt utover den enkelte hendelse og langt utover det enkelte offer. Også arbeidskolleger og familien rammes, sier Hortemo.

Men det er sjeldent lukrativt å være raner. For det første er det ofte lite penger i kassa, og for det andre har politiet en ekstremt høy oppklaringsprosent.

– Vi oppklarer de aller fleste ran. Det er oppgaver vi prioriterer veldig høyt, ofte er det slik at vi slipper alt annet vi har i hendene, i håp om at det skal ha en preventiv virkning, sier Hortemo.