Siden forrige rentemøte er det kommet tall som indikerer at prisene er på vei oppover igjen. I september var den såkalte underliggende prisveksten, som er viktig for sentralbankens rentesetting, på 0,5 prosent.

– Norges Bank trenger dermed ikke lenger uttrykke bekymring over at det ser ut som inflasjonen utvikler seg svakere enn ventet, sier Bruce til NTB.

Men uansett er prisveksten fortsatt svært langt unna målet på 2,5 prosent. Dessuten har kronekursen blitt forholdsvis kraftig styrket siden forrige rentemøte.

– Den har vært såpass kraftig at det kan få betydning for inflasjonen de neste årene, sier Bruce.

Neste sommer

Hans konklusjon er at renta tidligst utpå sommeren vil bli satt opp fra dagens rekordlave nivå på 1,75 prosent.

– En heving kan også komme senere. Forventningen om en renteøkning til sommeren er basert på at renta i euroland settes opp til våren, påpeker Bruce.

Men med oljeprisutviklingen og flere svake nøkkeltall kan den europeiske økonomien utvikle seg svakere enn tidligere forutsatt, og dermed kan en renteheving komme senere enn ventet.

Et nytt rentekutt på onsdag på grunn av den sterke krona tror han imidlertid ikke på.

– Det er nok for tidlig å reagere på en kronestyrking med et rentekutt nå. Det kan være midlertidige forhold som fører til styrkingen, for eksempel høy oljepris. Men hvis krona styrkes mye mer, kan et rentekutt komme på agendaen igjen, tror Bruce.

Tror på kutt

Det er heller ingen andre som tror på en renteendring i denne omgang. Ni av ti økonomer TDN Finans har snakket med tror rentebunnen er nådd, og at renta vil bli satt opp igjen i løpet av 2005. Unntaket er sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities. Han venter ikke et kutt på det kommende møtet, men tror det kan komme et i desember. Årsaken er blant annet den sterke krona.