LINDESNES: — Om det blir god te? Veldig god. Å, hoi, så god. Jeg drikker slik te hver dag, sier teplantasjearbeider Ionel Buble fra Romania. Han plukker bladene fra en solbærbusk. De skal bli deilig, sunn te. Ionel er i Norge sammen med sønnen David og to venner. Det er niende året de kommer for å plukke jordbær i Norge, og nå de siste årene har de altså også fått prøve seg som plantasjearbeidere. Like ved rankene med solbærbusker ligger gården til Steinar Kristoffersen. Her blir bladene forberedt på å bli te. - Jeg tørker dem og sender dem videre for knusing, forteller Steinar, en te- og urteentusiast på sin hals. Han og kona har nemlig hele hagen og et svært jorde med all slags forskjellige urter og planter som kan bli te og krydder. - Jeg har blitt litt plantegal. Man har den ene typen, og får lyst på den andre. Slik baller det på seg, sier Anny Kristoffersen.Hun og mannen gir oss en guiding på gården på Homme. - Urtedyrkingen begynte egentlig med at jeg var på jakt etter gode trekkplanter til biene. De er veldig glad i noen av blomstene på urtene, forteller Steinar.Han har drevet med honningproduksjon i mange år, men interessen for urter til medisinsk bruk har blitt større og større.- Kjerringrokk hjelper mot urinveisinfeksjon, mens andre planter er med på å forebygge forkjølelse. Grønne urter som timian, oregano, dill og estragon er spekket med antioksidanter som styrker immunforsvaret. 1 gram inneholder like mye som 100 gram frukt eller grønnsaker, sier Steinar.Han og kona lager sine egne te- og krydderblandinger som de selger på markeder og gårdsbutikker. De samarbeider med en annen gård som ligger på Gjervoldstad.- Vi bruker litt tid på å smake oss frem til kombinasjoner som er gode, forteller Steinar.Anny syns det er gøy å eksperimentere med krydder, og det blir laget mye god mat på gården.- Jeg tror ikke jeg har brukt piffi-krydder på fem år, sier hun og ler. HOI OG SUSE