Fungerende sjef for Utrykningspolitiet, Tov Svalastog vil ha flyt i trafikken den siste helgen av fellesferien.

– Vi skal prioritere framkommeligheten. Dessuten vil vi slå ned på aggressiv kjøring, og på at folk bryter ut av køen eller ligger for tett bak bilen foran, sier han.

Svalastog vil ikke si hvor mange patruljer som settes inn, men han sier det er omtrent likt i forhold til tidligere somrer.

Bedre enn før

Han sier køene hjem fra fellesferie var lenger før.

– Det er flere biler på veiene nå, men samtidig har veiene blitt bedre, sier han.

Han mener også at folk kjører penere enn før.

– Det virker som folk tar det roligere i sommertrafikken i år. Det gjenspeiler seg også i de lave tallene på omkomne i juli, sier han.

Så langt i juli har 16 personer mistet livet på norske veier, mot 25 i hele juli i fjor.

Til helgen kommer UP ifølge Svalastog til å prioritere kontroll på E18, på E6 gjennom Østfold og Gudbrandsdalen, og på innfartsårene til Bergen og Trondheim.

Mer spredt trafikk

Svalastog sier trafikantene må passe seg for bobiler.

– Sjåførene av bobilene glemmer ofte å se seg i speilet. De er ofte ikke oppmerksomme nok når biler kjører forbi, sier han.

Svalastog oppfordrer trafikantene til å avpasse farten etter forholdene, holde sin plass i køen, ta pauser, og drikke mye hvis det er varmt. Han understreker at det gir liten gevinst å tråkle seg fram i køen.

– Folk må prøve å ta hjemturen som kos. Blir det kø må de avfinne seg med det. Folk må prate med familien, ikke ergre seg over at de kommer en halvtime senere hjem. sier Svalastog.

(©NTB)