Helsingfors (NTB-Egil Sæther): – Han er hele tiden stabil på øverste nivå og er vår motor. Vi skal intensivere satsingen på de beste og har sagt at vi skal ta to til tre medaljer i Beijing-OL om tre år, sier sportssjef Ketil Tømmernes til NTB.

Tømmernes, onsdagens sølvgutt Thorkildsen og blant andre friidrettspresident Svein Arne Hansen var sammen med norsk presse invitert hjem til den norske ambassadørboligen i Helsingfors onsdag. Ambassadøren var på ferie, men ministerråd Eva Finstad tok imot med kald drikke og kanapeer.

– Vi er stolte av innsatsen utøverne gjør for norsk idrett, og vi fulgte spent med da spydfinalen gikk, sa Finstad.

Dagen derpå

For sølvvinneren selv var det litt dagen derpå. Feiringen ble riktignok ikke like heftig som etter OL-gullet i Aten, men hovedpersonen synes likevel at han ble dratt lovlig tidlig opp av senga. Kvelden før hadde han gjennomført til nesten i maks i det han karakteriserte som «kanskje de dårligste forholdene jeg noensinne har konkurrert i».

– Det ble en liten feiring i regi av hovedsponsoren etterpå sølvet, og etterpå det igjen fikk jeg tid til et hyggelig treff med noen kamerater, sa en litt sliten Thorkildsen, som blir i VM-byen fram til søndag.

Da er det duket for nye oppgaver.

Rankingen

Sesongens hovedmål er unnagjort, men fortsatt gjenstår halve sesongen.

– Jeg skal prøve å komme på pallen i de tre siste Golden League-stevnene i Zürich, Brussel og i Grand Prix-finalen i Monaco. Målet er å være høyest mulig ranket når sesongen er over, sier Thorkildsen.

Per 1. august er han ranket på 2. plass av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), to poeng bak VMs bronsevinner Sergej Makarov og fem poeng foran finnen Tero Pitkämäki. Verdensmester Andrus Värnik er ranket som nummer fire.

NM i Bergen

Fredag neste uke går stevnet i Zürich. Bare to dager senere er det NM i Bergen.

– Jeg har et håp om å kaste over 90 meter, og i Bergen kunne det ha vært mulig. Men det blir nok tøft bare to dager etter konkurransen i Sveits, innrømmer 23-åringen.

– Et kast over 90 meter får komme når det kommer, og så får jeg heller bli overrasket i ettertid, sier Thorkildsen.

Han har hele tiden skyndet seg langsomt. Likevel er det allerede blitt OL-gull og VM-sølv. Det vitner om et talent litt utenom det vanlige. (©NTB)