KRISTIANSAND:

Langeland vil ikke snakke om ultimatum i forhold til regjeringssamarbeid, men han sier Ap må forstå at forhandlinger betyr gi og ta. — Karita Bekkemellem Orheim sa nylig at Aps energipolitikk skal gjelde. Det er ikke slik det fungerer, sier Langeland. Han er enig med Klungland i at det finnes store muligheter for norsk industri hvis vi utvikler teknologi som bruker CO2 som trykkstøtte i Nordsjøen.

— Vi krever at det gjøres på Kårstø. At CO2-en sendes til Gullfaks. En prosent økt utvinning på sokkelen, betyr samlede inntekter for Norge på 360 milliarder, sier Langeland. - Men SVs energipolitikk handler ikke som Klunglands om å øke produksjonen hele tiden. Vi må få ned forbruket og vi må bli mindre avhengige av ikke-fornybare energikilder, sier han.

— Kyoto-forpliktelsene gjør at for eksempel kullkraftverk nå må ta mer for strømmen enn før for å bli lønnsomme. Dette har gjort at strømprisene på NordPool har blitt høyere enn de ellers ville vært i år, og er en medvirkende årsak til at norske vannkraftverk har rekordoverskudd.

— Dette vil fortsette. Kyoto gjør ren energi mer og mer lønnsom. Det betyr at renseteknologien fra gasskraftverk også vil bli mer og mer lønnsom, sier Langeland.