VENNESLA: Underskuddet i sektoren ligger an til å bli 8,7 millioner i år.

— Selv om vi får maksimal uttelling på de tiltakene vi har satt i gang, blir det bare småpenger. Vi må sette i verk mer grunnleggende tiltak enn som så. Og da har vi muligheten til å øke eiendomsskatten, sa Bjørn Robstad (Ap) da plan- og økonomiutvalget nok en gang diskuterte underskuddet innen pleie og omsorg. Det skjedde på utvalgets møte tirsdag.

Robstad antydet at full eiendomsskatt i Vennesla vil kunne dekke inn underskuddet innen pleie og omsorg.

Dette underskuddet lar seg neppe fjerne ved å kutte ytterligere ned på tilbudet innen pleie- og omsorgssektoren.

— Det vil i så fall ikke være snakk om å skjære ned på noe tilbud, men å fjerne det fullstendig, sa Robstads partikollega Berit Kittelsen.

Resten av politikerne var enige om at de vil beholde dagens standard innen pleie og omsorg.

— Vi har ingen overdreven standard. Standarden er nøktern, men god. Hvis vi vil disse utgiftene, må vi også ville inntektene, sa Kittelsen.

— Jeg deler den vurderingen. Vi er pliktige til å se på det potensialet som ligger i eiendomsskatt. Det er en diskusjon vi er nødt til å ta, sa ordfører Torhild Bransdal (KrF).

Utvalg er blitt satt ned og tiltak er satt i verk for å få ned underskuddet innen pleie og omsorg. De har gitt innsparinger, men ikke på langt nær nok.

Nå er både politikere og administrasjon lei av å sette ned utvalg og komiteer.

— Dette lar seg ikke løse gjennom arbeidsgrupper og enkle tiltak, advarte økonomisjef Olav Nilsen.

Underskuddet i fjor var omtrent like stort som det ligger an til å bli i år. Ifølge Olav Nilsen skyldes deler av underskuddet en underbudsjettering innen sektoren.

Vennesla har i dag eiendomsskatt på verker og bruk, men ikke på boliger. I Kristiansand er det boligskatt på eneboliger, og her betaler en huseier rundt 4000 kroner for en enebolig utenom de mest attraktive stedene.

I Vennesla vil taksten sannsynligvis ikke komme opp på dette nivået. I hvert fall ikke i begynnelsen. Det skyldes blant at boligprisene er lavere i Vennesla.