I dag er salg av e-sigaretter forbudt i Norge. Import til eget bruk er derimot lovlig, og kreftfremkallende stoffer har tidligere blitt funnet i noen typer importerte e-sigaretter.

— Mitt råd er å erstatte forbudet mot e-sigaretter med regler som sikrer produktkontroll. De farlige stoffene sitter i smakstilsetningene, og dette kan enkelt reguleres bort, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Bekymret

I Danmark har helseminister Nick Hækkerup uttrykt bekymring over at e-sigarettene er blitt populære blant barn og ungdom.

— I mine øyne er det bekymringsfullt at barn og unge bruker e-sigaretter med jordbær- og lakrissmak og lignende. Det gjelder uansett om det er snakk om e-sigaretter med eller uten nikotin, skriver Hækkerup i et brev til Folketingets helsekomité, som søndag ble omtalt i avisa Politiken.

Røykeslutt

Lund ved SIRUS deler ikke helseministerens bekymring.

— To av våre undersøkelser viser at den største brukergruppen er røykere som skal prøve å slutte, eller eksrøykere som vil roe abstinensene. Vi ser at e-sigarettene sprer seg noe i ungdomsmiljøene, men dette gjelder først og fremst ungdom som uansett ville ha begynt å røyke, sier han.