— Her har vi hodeskallen med deler av overkjeven. Som dere ser er den veldig godt bevart, sier marinearkeolog Pål Nymoen ved Norsk maritimt museum, og holder fram den eldgamle hodeskallen.

Han og kollega Dag Nævestad har tatt turen til Søgne for å se på det sjeldne funnet som ble gjort på bunnen av Lundeelva i helga. I en kjølebag oppbevares skallen sammen med rester av kinnbeinet og overkjeven.

— Det er langt mellom slike funn, og alt er et bidrag til en bedre forståelse av hvordan folk levde tilbake i tid, sier Nævestad.

Kan finne tidlig bosetning

Det var en familie på båttur som fikk øye på hodeskallen knappe 50 centimeter under vannflaten i Lundeelva. På grunt vann jakter arkeologene i dag etter flere gjenstander.

Marinearkeolog Pål Nymoen viser fram hodeskallen som kan stamme fra tidlig steinalder. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi håper på å finne flere rester. Ikke bare bein, men også redskaper, treverk og annet som kan fortelle oss mer om steinalderkulturen, sier Nævestad.Vannstanden i Lundeelva var i eldre steinalder flere meter lavere enn i dag. Rester fra eldgammel bosetning kan derfor finnes dypt nede i leiren.

— I luft oksiderer bein og tre, og det forsvinner. Men under vann kan materialene holde seg i tusenvis av år. Det forklarer også hvorfor skallen er så godt bevart, sier han.

Mistenker hoderulling

Nylig gjorde arkeologene fra maritimt museum seg ferdig med et omfattende gravearbeid i Hummervika i Søgne. Etter at det i fjor høst ble funnet en hodeskalle ved Hummervikholmen, har det dukket opp ytterligere tre hodeskaller og noen beinrester. Disse ble datert til tidlig steinalder.

Interessen for hodeskallen har vært stor. Arkeolog Pål Nymoen svarer på spørsmål før han gjør seg klar for å dykke etter flere funn. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er interessant å se at vi finner så mange hodeskaller, men ellers lite rester fra menneskene. Jeg har en teori om at det rett og slett kan være at hodeskaller ruller bedre, sier Nymoen.- Enten er levningene vasket ut fra en grav på land, eller så har de ligget der fra før området ble fylt med vann, sier han.

Historisk funn

Om helgens funn i Lundeelva også stammer fra eldre steinalder, blir ikke klart før slutten av måneden. Arkeologene har likevel stor tro på at også dette er kraniet til et steinaldermenneske - etter alt å dømme en yngre kvinne.

— Jeg er like spent som da vi fant Sol for tjue år siden, sier fylkesarkeolog Ghattas Sayej.

Han sier at funnet av hodeskallen har vekket stor interesse blant folk.

— Det er fascinerende å se at mange interesserer seg for kulturarven vår. Dette er jo et historisk funn, sier han.